Здравното министерство с кампания за ползите от ваксините
Здравното министерство с кампания за ползите от ваксините / снимка: БГНЕС
Здравното министерство с кампания за ползите от ваксините
81254
Здравното министерство с кампания за ползите от ваксините
  • Здравното министерство с кампания за ползите от ваксините

Здравното министерство започва кампания за разясняване на необходимостта от ваксиниране на малките деца. Убеден, че държавата трябва да се изправи срещу антиваксиналните движения, министър д-р Петър Москов обяви днес, че още тази година ще започне информационна кампания за ползите от ваксините.

„Начинът е размагьосване, ясна информационна кампания. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да му отговарят. Нужно е, защото хората го четат и са притеснени за детето си. Те не са притеснени, защото са глупави, а защото не разбират. И държавата, и медицинската общественост трябва да им обясни, защото иначе ще страдаме всички като общество, не само конкретното дете”, заяви Москов.

Родители на протест срещу задължителните ваксини

От септември пък започват първите обучения на педиатри и лични лекари за ранно откриване на аутизъм при деца до три години, добави министърът, без да уточни как точно ще се случва обучението.

„Във всяка една областна болница - те са 28 на брой, създаваме и финансираме здравно-консултативни центрове, които включват психолог, социален работник и координатор, които трябва да обслужват деца с хронични заболявания. Започваме да финансираме и изцяло пренаталната диагностика на бременните. До този момент стойността на това изследване се заплащаше от бременните жени. Сега държавата поема изцяло стойността на пренаталната диагностика в пълния й вид”, съобщи министър Москов.

За майчино и детско здраве от септември до края на годината са предвидени 2 млн. лв. от бюджета на министерство, добави министърът.

Здравното министерство с кампания за ползите от ваксините
netinfo

Той се появи пред журналисти с фланелка на лондонския Арсенал и обясни, че го прави в чест на победата над Челси, която донесе на артилеристите трофея „Къмюнити Шийлд”.

Като зам.-председател на ДСБ Москов подчерта, че към момента няма предпоставки нито за мнозинството, нито за правителството да се разпаднат. Уточнявайки, че визира както активисти на ГЕРБ, така и на Реформаторския блок, министърът допълни, че когато партийни функционери нахъсват собствения си електорат, това било липса на представа какво точно означава стабилността, както и желание да се вземе по-голям процент на изборите.