ГЕРБ, БСП и ДПС запазват доминиращи позиции, сочи проучване
ГЕРБ, БСП и ДПС запазват доминиращи позиции, сочи проучване / снимка: БГНЕС, архив

Запазват се позициите на първите три политически сили, които доминират обществено-политическия живот на страната - ГЕРБ, БСП Лява България и ДПС. Това се казва в анализ на Института за модерна политика (ИМП), базиран на национално представително социологическо проучване, проведено в началото на юли сред 1020 респонденти, информират от института.

Запазва се водещата позиция на ГЕРБ - 24,6%. Партията на Бойко Борисов продължава да е основен стълб в дясното политическо пространство със значителна преднина пред втората политическа сила БСП.

Делът от респондентите, които декларират подкрепа за БСП Лява България, възлиза на 12%. Социалистите продължават да бъдат основния политически субект в лявото пространство, а видимите корекции в политическия курс - по-фокусирано отстояване на социалните интереси и антивоенни позиции стабилизират електоралната подкрепа за партията.

Данните сочат още, че на този етап по-малките партньори в правителствената коалиция запазват позициите си - Реформаторски блок (5,2%), Патриотичен фронт (5,2%) и АБВ (2,7%). Проучването обаче е проведено преди събитията около неслучилите се конституционни промени, които станаха тема на обществени дебати и имат потенциала да окажат влияние на електоралната подкрепа за тях.

Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за „Атака” е 3% от всички анкетирани - достатъчно за преодоляване на 4-процентната бариера в парламентарен вот. Така партията на Волен Сидеров продължава да е най-голямата самостоятелна партия в сектора на патриотичните и националистически формации. Според данните от проучването подкрепа около и над 1% регистрират формации като ББЦ на Николай Бареков и „Движение 21” на Татяна Дончева.