МВР с още мерки срещу рушветите на пътя. Изненадващи проверки на инспекторите към вътрешното министерство ще следят за подкупи при катаджиите.

Мерките се въвеждат защото проверките на пътя отново ще се правят без записи от камери и микрофони, посочва Нова телевизия. От МВР обясниха промяната с тежките катастрофи през последните месеци и голямото пътуване, което ни очаква през този месец, когато е и пикът на отпуските.

Пътните полицаи отново могат да спират коли за проверка

Данните показват, че контролът с видеозаснемане, е по-неефективен и нарушителите, хванати на пътя, са по-малко от същия период, но при старите правила - без камери. От началото на годината жертвите на пътя са над 370, а ранените са почти 5000 - при почти 4000 катастрофи.

„Със сегашните мерки не можем да осъществим толкова строг контрол  и затова допуснахме в тези месеци да се върне този метод на проверка. Не трябва да има притеснения, важно е да има контрол по пътищата”, коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Самите водачи също ще могат да подават сигнали, ако им искат подкуп. „Ще сме безкомпромисни в такива случаи”, подчерта главен инспектор Стойчо Константинов от Националната пътна полиция.

И все пак повечето инспекции на пътя ще се записват. Сега с камери и микрофони са оборудвани 120 патрулни автомобила, а до края на годината ще снимат и останалите.

Безполезни ли са камерите по пътищата?

КАТ въвежда и специални мерки на пътя през август. По най-натоварените участъци ще има допълнителни екипи на Пътна полиция, а в началото и в края на уикендите движението ще се реорганизира. Акцент при проверките ще са алкохол, превишена скорост и каране без книжка.

Източник: Novanews.bg