Обама: Климатичните промени са най-голямата заплаха пред света
Обама: Климатичните промени са най-голямата заплаха пред света / Thinkstock/Getty Images

Американският президент Барак Обама изложи официално окончателната версия на плана на правителството си за драстично ограничаване на въглеродните емисии, излъчвани от американските електроцентрали, и обяви климатичните промени за най-голямата заплаха, пред която е изправен светът, предаде Ройтерс.

Представяйки в Белия дом плана си, озаглавен "План на Америка за чиста енергетика", президентът предупреди, че светът няма да успее да спре глобалното затопляне, ако не предприеме енергични действия.

Безпрецедентните ограничения за емисиите от въглероден диоксид са най-важната стъпка, предприемана някога от Америка в борбата с климатичните промени, каза той, цитиран от Асошиейтед прес. Проблемът е толкова грамаден, че ако светът не вземе спешно необходимите мерки, промените може да станат необратими, а хората няма да са в състояние да се приспособят към тях, предупреди той.

Финалната версия на плана на Обама съдържа поредица правила и разпоредби, които за първи път налагат на електроцентралите до 2030 г. да намалят въглеродните емисии с 32 процента в сравнение с равнищата от 2005 г., отбелязва Франс прес. В предложената от Обама миналата година версия беше заложено 30-процентно съкращаване на емисиите, припомня АП.
В излъчен в неделя видеозапис Обама подчерта, че климатичните промени представляват заплаха за икономиката, здравето, благосъстоянието и сигурността на САЩ.

Електроцентралите са основният източник на замърсяване с въглероден диоксид, който допринася за глобалното затопляне, припомни Обама, при положение, че 37 процента от елекроенергията в САЩ се произвежда от електроцентрали, използващи въглища.

Президентът отхвърли критиките, че планът му ще увеличи сметките за електричество на американците, ще засегне бедните и ще коства работни места.
При представянето на плана Обама беше придружен от директорката на американската агенция за опазване на околната среда Джина Маккарти и от родители на деца с астма. Правителството открива пряка връзка между промените в климата и увеличаващия се брой хора с респираторни заболявания.

Генералният секретар на ООН даде висока оценка на плана на Обама, посочва ТАСС, позовавайки се на говорителя на Бан Ки-мун. "Смятаме, че този план отразява стремежа на САЩ да реши проблема с глобалното затопляне, като наред с това се икономисат средства и се постигне икономически растеж. Планът е и признаване на общото ни задължение да оставим на бъдещите поколения планета с възможности за устойчиво развитие", каза пред журналисти Стефан Дюжарик.

Според него планът на САЩ е "пример за далновидно ръководство, необходимо за ограничаването на вредните емисии и за борба с измененията в климата".
Европейският съюз незабавно приветства плана на Обама. "Планът за чиста енергия е положителна стъпка напред в искрените усилия на САЩ да ограничат емисиите си", писа в профила си в Туитър еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. "Той показва волята на САЩ да подкрепят международните си ангажименти във връзка с климата с действия в национален план", допълни еврокомисарят.

Източник: БТА