3 номинации за почетен гражданин на Добрич, приемат се още предложения
3 номинации за почетен гражданин на Добрич, приемат се още предложения / Дарик Добрич

3 номинации за почетен гражданин на Добрич за 2015 година са постъпили до момента в Общинския съвет. Крайният срок за подаване на предложения изтича в края на август. Престижното звание се връчва на тържествена сесия на празника на Добрич - 25 септември, за изключителен и траен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния и културен живот на града.

Инициативен комитет предлага със званието да бъде удостоен Димитър Галмадиев. Той е заслужил майстор на спорта по радиотехнически спортове. Носител е на 24 златни, 4 сребърни и 6 бронзови медала от национални и международни състезания. Заслужил деятел на ДОСО и носител на сребърен орден на труда за особени заслуги за развитието на радиотехническото движение в Добричка област и страната. Бил е дългогодишен инструктор по радиотехническа дейност, инициатор за създаването и ръководител на клуба по информационни технологии към Младежки център - Добрич. Димитър Галмадиев има 10 шампионски титли на страната и е бил национален треньор по радиотехнически спортове. Макар и на 80 години той продължава да предава своите теоретични и практически умения на младите в града, посочват от Инициативния комитет.

Номиниран за званието "Почетен гражданин" на Добрич е и проф. д-р Пламен Арабов. Предложението е направено от училище „Св. Климент Охридски”.
Роденият в Добрич музикант е завършил Националната музикална академия с две специалности - цигулка и музикална педагогика. Работи като преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. През целия си трудов стаж той обучава кадри за системата на средното и висше образование, които се реализират успешно у нас и в чужбина. Около 90 от неговите ученици работят в Добрич и региона като преподаватели в училища, ръководители на школи, диригенти на състави. Той е автор на научни публикации, учебно-методична литература и музикални композиции. Председател е на националния фолклорен конкурс ”Орфеево изворче” - Стара Загора, на международния артистичен фестивала „Трикси” в Балчик и др.

Оперната певица Константина Петкова също е номинирана за званието „Почетен гражданин" на Добрич. Предложението е направено от председателя на дружеството на краеведите в Добрич Атанас Пеев.
Константина Петкова е започнала професионалната си кариера в Русенската опера, след което заминава за Италия и учи в прочутата музикална академия Санта Чечилия в Рим. Има изяви в оперните театри на Рим, Палермо, Парма, Катания, била е солистка на Виенската филхармония. Осем години от живота й са преминали в Ню Йорк, където се е изявявала в областта на оперното пеене, педагогиката и режисурата и като ръководител на оперно-театрален състав. След завръщането си в България тя създава оперно-драматична студия за наши млади изпълнители в родното си село Пчеларово. Живее в Добрич.