В Северна Корея се развива капитализъм от низините
В Северна Корея се развива капитализъм от низините / снимка: Guliver/Getty Images

В тъмните улички на Пхенян, образцовата севернокорейска столица, миниатюрни светлинки от фенерчета внимателно пробляскват в очите на минувачите, насочвайки ги към оживени и незаконни улични пазари, където търговците, обикновено жени, викат: "Купи, купи".

Тези "maeddugi shijang", или "пазари скакалци", са наречени така, защото продавачите трябва мълниеносно да прибират стоката и да скачат от място на място, за да не се сблъскат с властите в една страна, която не гледа с добро око на свободното предприемачество.

Откакто в Северна Корея се появиха такива пазари, в отделни случаи правителството ги легализира, но в същото време налага нови строги мерки, такси, подкупи, принуждавайки дребните търговци отново да се върнат на улиците, където разполагат "пазарите скакалци" и продават стоки срещу пари в брой.

"Тези пазари скакалци се появяват на места близо до гари, по пътя към официалните пазари и около училища и паркове", казва Сеол Сон-ах, беглец, напуснал Северна Корея през 2011 г., който в момента работи в новинарския сайт Daily NK в Сеул с източници в Северна Корея.

"Където се събират хора, се появяват пазари скакалци."

Те са много по-зле заредени от официалните магазини, но са удобни, предлагайки всякакви стоки - от съдове, чорапи, батерии и цигари до прясно месо, според жители на Пхенян и бегълци от изолираната страна.

Незаконните мобилни пазари са нова икономическа реалност, създадена от обикновените хора в страна, която вече не е истински колективизирана или комунистическа - промяна, започнала по време на унищожителния глад през 90-те години и оттогава набираща скорост.

"Търговци паразити"

Уличната търговия датира още от 80-те години, когато възрастни жени започват да продават сладки картофи и тофу край пътищата, според Сеол, но през последните години тя се разраства, тъй като все повече хора, притиснати от нови регулации, налагани на пазарите от властите, се връщат към сивата търговия.

През последните месеци онези, които продават на "пазарите скакалци", станаха известни като "търговци паразити", защото е много трудно да бъдат изгонени. На службите за сигурност им е трудно да закрият тези пазари и поради което ограниченията срещу тях постепенно намаляват, според Daily NK.

Но тъй като са незаконни, "пазарите скакалци" са изключително деликатен проблем в тази авторитарна страна. Дипломатически източник в Пхенян, посетил един такъв пазар, каза, че е бил следен от тайната полиция по тъмните улички.

"Опитът ми да снимам един "пазар скакалец" беше един няколкото случаи, когато съм бил сериозно сплашван от тайната полиция", заяви дипломатическият източник. Чужденец, който е живял в Пхенян, също каза, че никога не е успял да снима "пазар скакалец". "Единственият път, когато се опитах, извадих апарата от джоба си и го вдигнах, жените изчезнаха на мига", каза той. "Те са свикнали да изчезват много, много бързо".

Източник: БТА