Спират тока на ВиК-Добрич заради дългове
Спират тока на ВиК-Добрич заради дългове / архив

„Енергийна финансова група”АД, която доставя електрическа енергия на ВиК-Добрич, възнамерява да преустанови временно захранването на водното дружество заради неплатени дългове. Това става ясно от писмо на доставчика, адресирано до ВиК, МРРБ, Енерго Про Мрежи, областния управител и кмета на Добрич.

„Енергийна финансова група”АД /ЕФГ/ е доставчик на ток на ВиК-Добрич по договор от 27 март 2014 година. B резултат на неизпълнени парични задължения за заплащане на доставената ел.енергия, ВиК има просрочени задължения в размер на  1 984 637 лева по издадени от ЕФГ фактури, пише в писмото. Фактурите са от месеците април, май, юни и юли тази година. Има и дължими суми в размер на 1 420 481 лв. по фактури с ненастъпил падеж /29.08 и 29.09 2015 г./

Въпреки многократно отправяните писмени искания за разплащане на дълговете, те все още са налице, казват от ЕФГ. „Енергийна финансова група”АД е търговец на ел.енергия и отказва повече да кредитира ВиК, допълват оттам. В писмото се разяснява, че договорът, сключен през март м.г., който е със срок от 1 година /считано от 1 май 2014 г./  се смята от ЕФГ за прекратен. Доставките на ток след тази дата се явяват такива по неформален, договор без определен срок.

ЕФГ настоява водното дружество да изплати задълженията си най-късно до 25 август 2015 година. В противен случай ЕФГ ще уведоми Енерго Про Мрежи да прекъсне тока на ВиК след 8 часа на 2 септември, като ще се посочат конкретно всички обекти на доставка, които следва да бъдат прекъснати.