Хизбула знае как да сее смърт
Хизбула знае как да сее смърт / ThinkStock/Getty Images

Скъпоструващите, но ценни поуки за партизанска армия, която в миналото се сражаваше в сянка

Надгробните камъни в ливанско гробище разказват историята на Хизбула. В подножието на каменистите хълмове по границата със Сирия, на скромните гробове се виждат снимки на млади мъже, чиито имена са гравирани с орнаментирана калиграфия. "Загинал във въздушно нападение на омразните ционисти", гласи надгробната плоча на боец от ранните години на Хизбула, убит тук, в долината Бекаа, преди 30 години. На няколко метра по-нататък семейство скърби за любим човек, убит предния ден в сирийския град Забадани.

Тази сенчеста сила, прочула се в миналото с бомбени атентати и убийства, измина дълъг път, откакто Иранската революционна гвардия обучаваше първите й кадри. В последните години тя стана един от най-изявените участници в гражданската война в Сирия, сражаващ се на страната на правителството. Сега тя е може би най-опитната и способна военна сила в арабския свят. Но това умение бе придобито с цената на много човешки жертви и на намаляваща привлекателност сред арабите. Загубите й през последните три години на войната в Сирия се оценяват на около 1500 души, а това е много за сила с численост не повече от 15 000 души (в това число не са включени резервистите). Жертвите и разширяващата се територия, в която действа, я заставиха да снижи някогашните високи изисквания за квалификация на новопостъпващите, казват ветерани от Хизбула.

В миналото Хизбула не участваше в танкова обсада на арабски градове със сирийска подкрепа от въздуха. Но днес, освен че използват бронирана техника и управляеми ракети, нейните бойни отряди имат флот от въоръжени безпилотни самолети, показвани във видеозаписи на въздушни нападения в Сирия. "От партизанска армия тя прерасна в сила, много по-способна да извършва по-широка гама операции", казва Джефри Уайт от Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Независимо от намесата в Сирия, най-важният фронт на Хизбула остава границата с Израел. Бойците изтъкват, че "съпротивата" срещу Израел е приоритет номер едно за Хизбула и че нейните мрежи от бункери и тунели в Южен Ливан са под надзора на опитни ветерани. "Тези момчета живеят под земята и всеки ден са готови следващата война да избухне утре", казва един от командирите.

Но тук и сега основното внимание е насочено към Сирия. Човек от Хизбула, набиращ нови попълнения в южен Бейрут, казва, че камиони с новопостъпили бойци тръгват всеки ден към Сирия, където младежи, включително 16-годишни, помагат в отбраната на градовете. "Броят на новите войници, които обучаваме и изпращаме в Сирия, е небивал", казва той.

Напоследък пътищата в долината Бекаа гъмжат от транспортни средства на Хизбула - колони от джипове и линейки, повечето превозващи хора и доставки към Сирия, както и ранени бойци към болниците. Миналата седмица близо до село Брител джип "Гранд Чероки" без номера профуча по прашния път със свалени стъкла, а вътре имаше огромни мъже с масивни тъмни очила и бронежилетки.

Хизбула не за първи път се намесва в чужбина, но тази намеса предизвиква най-остри реакции. През последното десетилетие Хизбула обучаваше шиитските милиции в Ирак и сирийските национални сили за отбрана - милиции, подкрепяни от режима. Неколцина инструктори от Хизбула помагат и на шиитските бунтовници в Йемен.

Някои анализатори си задават въпроса дали Хизбула се опитва да извоюва автономия от иранските си поддръжници. Но връзките между тях остават тесни. В средата на август водачът на Хизбула Хасан Насралла се срещна в бункера си в Бейрут с иранския външен министър Джавад Зариф. Насралла възхвалява в речите си иранските духовни лидери, а бойци, сражаващи се на бойното поле, казват, че Иран продължава да дърпа конците.

По-големият въпрос е каква ще е политиката към Израел. Преди да сключи със Запада сделката за ядрената си програма, Иран въоръжаваше Хизбула с ракети с голям обсег, за да възпира Израел да напада ядрените му съоръжения. На 14 август Насралла възпя "божествената победа" на своята организация над Израел през 2006 г., а сателитната телевизия Ал Манар показа впечатляващ документален филм за тази война. Но докато бушува войната в Сирия, мнозина някогашни почитатели на Хизбула са изумени, че групировката, създадена, за да се сражава срещу Израел, се бие срещу братя мюсюлмани.

При по-малък натиск от Иран над Хизбула да проявява сдържаност и при растящ ракетен арсенал, опасността от конфликт с Израел се засилва. След натрупания опит в Сирия, Хизбула може да се прояви като страховита сила.

Източник: БТА