Защо Шенгенското споразумение може да е под заплаха
Защо Шенгенското споразумение може да е под заплаха / ThinkStock/Getty Images

Правилата на Европейския съюз пазят свято свободното движение на хора. Свободата на движение е част от европейския проект още от 50-те години на миналия век. Макар че свободната от граници зона в Европа стана реалност през 1985 г., когато няколко страни членки, включително Франция, Германия, Белгия, Люксембург и Холандия, се срещнаха в люксембургското село Шенген, за да подпишат споразумение за премахване на вътрешния граничен контрол.

Това "Шенгенско споразумение", което влезе в сила през 1995 г., премахна граничните проверки между членовете му и позволи на чуждестранни посетители да пътуват през зоната, използвайки една виза. Днес общо 26 страни във или извън ЕС са нейни членове. Но бъдещето на свободната от паспортни проверки зона на континента сега е в опасност. Защо?

Върху Европа въздействат два фактора. През това лято безпрецедентен брой мигранти пристигнаха на европейските брегове. Те се отправят към страни, където е най-вероятно да получат позволение да останат, главно Германия и Швеция. Натискът върху тези страни расте - Германия очаква да приеме 800 хиляди желаещи убежище тази година - близо четири пъти повече в сравнение с 2014. На 20 август Томас де Мезиер, вътрешният министър на Германия, предупреди, че членството на страната му в Шенген може да не издържи, освен ако и други страни не споделят бремето по приемането на бежанци. Затворени граници би означавало, че Германия може да връща хората от границите си.

Тероризмът също е фактор. След осуетената през миналата седмица атака срещу влак от Амстердам за Париж белгийският премиер Шарл Мишел поиска преразглеждане на шенгенските разпоредби, което би позволило повече проверки на самоличността и багажа на пътуващите, а това на практика е възстановяване на част от граничния контрол.

Не за първи път Шенгенското споразумение се озовава под натиск. През 2011 г., опасявайки се от приток на бежанци от Северна Африка, Италия и Франция настояха за преразглеждането му. По-рано тази година холандският премиер заплаши Гърция с изгонване от Шенген, ако позволява на мигрантите свободно преминаване в останалата част на Европа.

Белгия и Германия биха били в правото си да затегнат граничния контрол: споразумението позволява на страните от Шенген да връщат контрола по границите от съображения за националната сигурност. Франция затегна границите си след атентата в лондонското метро през 2005 г.; Португалия направи същото по време на европейския шампионат по футбол през 2004 г.

Но ако граничният контрол остане за по-дълги периоди, има риск да отидат напразно десетилетията европейска интеграция. Последиците няма да са само национални: различни проучвания през годините показват, че Шенгенското споразумение позволи на членовете му да формират по-тесни търговски партньорства, стимулира вноса и износа и привлече туристи. Шенген е сред най-видимите страни на европейското единство; подкопаването му би изпратило мощен сигнал.

Източник: БТА