10-метров конски кестен падна до Операта, премаза 3 автомобила
10-метров конски кестен падна до Операта, премаза 3 автомобила / netinfo

10-метров конски кестен падна на ул. "Климент Охридски" до Операта и затисна три автомобила. Огромното дърво не е имало никакви видими признаци за увреждания.

"Този вид растителни видове имат свойството да "страдат" от вътрешно-гнилостни процеси без видими индикации за това", обясниха от специализираната фирма "Дендропротект", която е ангажирана от Общината да обследва дървета в града.
Падналото дърво е на около 60 години, без суховършия, хралупи и механични наранявания. Според експертите конският кестен, тополите и липите живеят по-малко в урбанизирана среда, което налага периодичен мониторинг, както и подмяна на растителността.

С цел превенция от по-сериозни инциденти Община Бургас засажда млади растения на мястото на отстранените стари и опасни дървета. Този процес обаче често се стопира, заради жалби на екоактивисти, които оспорват актовете за премахване на старите дървета. Всички издадени от Община Бургас разрешения за премахване на дълготрайна дървесна растителност до настоящия момент са оспорвани в съда, сочи статистиката. Това забавяне може да доведе до сериозни материални щети, както в случая, но и до необратими или фатални последици. Ситуацията става още по-опасна, когато има бури, градушки, интензивни валежи или дълги сухи периоди.

При последната буря паднаха 10 дървета, които по чудо нанесаха само материални щети.
Общината е възложила на фирма "Дендропротект" на кои улици приоритетно да бъдат обследвани дърветата - това са улици с по-стара растителност и такива, където има голям пътникопоток. Диагностицирането се извършва със специализирана техника, която може да покаже сериозно заболяване и при дърво, което няма никакви видими признаци за увреждания, както в случая с кестена, който падна днес.

За да се вземе решение за премахване на дърво, се правят обстойни проверки и огледи на всеки екземпляр със специалисти, както от Общината, така и външни експерти, за да се изследва фитосанитарното състояние, като след това се изготвят и санитарни експертизи.