Обезглавяват ги заради изневяра
Обезглавяват ги заради изневяра / ThinkStock/Getty Images

В Саудитска Арабия екзекуциите са едва ли не делник: всеки втори ден там убиват по един човек. Почти половината смъртни присъди са за деяния, които не са тежки престъпления. Със смърт се наказва дори брачната изневяра.

Саудитска Арабия официално се бори срещу главорезите от „Ислямска държава", в същото време обаче масово екзекутира хора, като част от екзекуциите дори се извършват публично.

Критики към Мишел Обама, не покрила главата си в Саудитска Арабия

Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл" остро разкритикува Саудитска Арабия заради непрекъснато нарастващия брой екзекуции. За по-малко от година (между август 2014 и юни 2015) в страната са били екзекутирани 175 души - на два дни по един човек. Само от началото на тази година саудитците са екзекутирали 102 души.

Сирийската Ал Кайда екзекутира жена, обвинена в прелюбодейство

Заради повелите на исляма

„Позорно е, че една държава осъжда стотици хора на смърт след опорочени съдебни процеси", казва по този повод Саид Бумедуа от „Амнести Интернешънъл" и добавя нещо, което мнозина хора на Запад също мислят: прилагането на смъртното наказание е във всички случаи ужасна практика, която заслужава най-рязко осъждане, особено когато присъдите идват след скалъпени процеси.

Жените на "Ислямска държава"

През изминалата година всяка втора екзекуция в Саудитска Арабия е била по присъда за престъпление, което няма нищо общо с убиването на хора. Заради строго практикуваното ислямско право в това кралство, със смърт се наказват дори такива престъпления като брачната изневяра, „магьосничеството" или търговията с наркотици.

„Ислямска държава" обезглави две жени, обвинени във вещерство

Според „Амнести", почти половината смъртни присъди се издават за деяния, които не са тежки престъпления. Подсъдимите са подлагани на изтезания, за да направят самопризнание, което съдът въпреки това приема като законно доказателство. Осъдените често пъти са обезглавявани по най-брутален начин пред многолюдна публика, която се радва на зрелището. Близките на осъдените невинаги получават уведомление за предстоящото изпълнение на присъдата, а труповете на екзекутираните понякога изобщо не се предават на семейството. В едно традиционно общество като саудитското това е особено непоносимо за близките. И въпреки това много хора в Саудитска Арабия приветстват екзекуциите и участват в тях като зяпачи.

Бойци на "Ислямска държава" пребиха до смърт мъж с камъни заради прелюбодейство

Случаят "Бадауи"

Според доклада на „Амнести Интернешънъл", смъртни присъди се произнасят и изпълняват дори срещу малолетни и душевно болни хора, което е в дълбоко противоречие не само с хуманизма и с възгледите на европейците, но и с международните споразумения по въпроса.

Нека да припомним, че през май 2014 година 31-годишният блогър Раиф Бадауи беше осъден в Саудитска Арабия на 1 000 удара с тояга, 10 години лишаване от свобода и парична глоба в размер на 200 хиляди евро. На 9 януари тази година той публично изтърпя първите 50 удара с тояга. След това изпълнението на наказанието многократно беше отлагано - по медицински причини, според официалното съобщение.