Линейка хвърчала за простреляно дете, оказало се фалшив сигнал
Линейка хвърчала за простреляно дете, оказало се фалшив сигнал / снимка: Dariknews.bg, архив

Фрапиращ случай на подвеждане на екип на Спешна помощ е имало тази нощ. На телефон 112 се обадил човек, който съобщил за простреляно дете.

Изпратената на място линейка обаче установила, че са ги пратили за зелен хайвер.

„Беше съобщено за простреляно дете. Линейката стигна за три минути, за щастие бяхме наблизо. Нямаше, обаче, нищо такова”, каза пред бТВ лекарка от Центъра за Спешна помощ в София. „Трябва да носи отговорност този, който си позволява такава гавра”, добави тя.

Децата винаги най-спешни в новата система на линейките

И според други медици основният проблем при спешната помощ е подаване на неверни или неточни сигнали. Много често се случва линейка да бъде ангажирана за настинка или алергия, докато някой някъде получава инфаркт и не може да бъде спасен.

„Хората, които подават сигналите, могат да подсилят симптомите, може да се премине от една в друга група, много често се случва да изпращаме линейки за леки случаи, но се подават като неотложни”, споделят те.

Относно плановете за въвеждане на новата система за определяне спешността на случаите, спешните медици коментират: „Надяваме се стандартът да оптимизира системата, много е полезно в тези моменти да се определя как трябва да се реагира”.