50 бежанци бяха открити мъртви в камион в Австрия
50 бежанци бяха открити мъртви в камион в Австрия / ThinkStock/Getty Images

Около 50 бежанци са били открити мъртви в камион в Австрия, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на австрийски вестник. По първоначални данни тези хора са починали от задушаване, съобщи ежедневникът "Кроне".

Камионът бил паркиран в източната част на страната, близо до границата с Унгария, на магистралата, идваща от съседната страна. От австрийската полиция потвърдиха случая, предаде Асошиейтед прес.

Хладилният камион очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Той е оставил задната врата на тежкотоварния автомобил отворена.

Камионът е с унгарски регистрационни номера, съобщи Янош Лазар, началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. Унгарската полиция помага на австрийската в издирването на шофьора.

Нов рекорд на пристигнали от Сърбия в Унгария мигранти

Янош Лазар разкритикува остро Европейския съюз, че не е в състояние да контролира влизането на мигранти на своя територия. "Събитията от последните няколко дни... показаха, че ЕС е неспособен да защитава своите границите си", каза той на пресконференция.

Лазар прогнозира, че броят на мигрантите, които ще се опитат да достигнат Западна Европа през Унгария, може да достигне 300 000 до края на годината.

Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер осъди трафикантите, предаде още Асошиейтед прес.

"Трафикантите на хора са престъпници. Онези, които все още мислят, че те са любезни помагачи на бежанци, са безнадеждно наивни", коментира тя в изявление.

На специално свикана пресконференция Микъл-Лайтнер обяви, че австрийските власти ще затегнат контрола на транспорта в пограничните райони, предаде ТАСС.

Надявам се, че към 1 октомври вече ще бъдат приети поправки в националното законодателство, увеличаващи наказанията за трафикантите на хора, каза австрийският вътрешен министър. Микъл-Лайтнер призова останалите страни членки на Европейския съюз да предприемат аналогични мерки.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е разтърсена от трагедията с мъртвите мигранти. "Ние всички, разбира се, сме разтърсени от ужасяващата новина. Тя ни напомня, че трябва да се заемем бързо с въпроса за имиграцията и в европейски дух - това означава в дух на солидарност - и да намерим решения", каза Меркел на пресконференция на срещата на върха на Западните Балкани в австрийската столица Виена.

Тя изрази убедеността си, че "Европа като богат континент може и е длъжна да реши този проблем", предаде ТАСС.

Източник: БТА