Осем партии до момента са се регистрирали в ЦИК за местните избори
Осем партии до момента са се регистрирали в ЦИК за местните избори / снимка: БГНЕС
Осем партии до момента са се регистрирали в ЦИК за местните избори
81426
Осем партии до момента са се регистрирали в ЦИК за местните избори
  • Осем партии до момента са се регистрирали в ЦИК за местните избори

Осем партии са подали заявления за регистрация в Централната избирателна комисия. До момента, обаче няма нито една коалиция. Това съобщи говорителят на комисията Александър Андреев. През предстоящите местни избори 3461 са населените места, които ще избират кметове, което е с около една трета повече от предходния местен вот. ЦИК ще открие всички секции, с които разполага за гласуване в чужбина, като редът за това ще бъде същият като на миналите парламентарни избори и европейския вот, поясни Андреев.

За първите два дни, в които Централната избирателна комисия започна да приема документи за регистрация за предстоящите местни избори, само осем партии са заявили желание за участие, стана ясно от думите на Александър Андреев:

„Бяха регистрирани в първия ден. Във вчерашния ден не бяха постъпвали заявления. До момента не са се върнали списъци, които да са проверени от ГД "ГРАО" и в тази връзка тези заявления изчакват тази проверка, която следва да бъде направена", каза той.

Андреев поясни, че няма да има изменения в откриването на секции в чужбина. По отношение на Националния референдум до 30 август ръководителите на дипломатическите мисии трябва да поискат съгласие на приемащата държава за провеждане на референдума. По информация на ЦИК, от Външно министерство тези постъпки вече са направени.

„Откриват се автоматични избирателни секции там, където предходни избори през последните пет години е имало над 100 избиратели. В местата, където има дипломатически и консулски представителства, е необходимо да има 20 или повече заявления, за да може да бъде открита секция, а в местата, извън дипломатическите и консулските представителства, трябва да са 40 заявления, подадени от гласоподаватели, за да може да бъде открита избирателна секция", допълни Андреев.

Срокът за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите за референдум в подкрепа на въпроса или на алтернативната позиция е от 30 август до 14 септември.