Автокрадецът, който предизвика гнева дори на премиера Бойко Борисов, се размина на косъм със свободата, съобщава Нова телевизия. Обвиненият за кражба на автомобили Ярослав Димитров беше пуснат на свобода от Софийския градски съд. Точно, преди да паднат белезниците от ръцете му, обаче, прокуратурата отново го задържа, но по друго обвинение.

Всичко започна, след като в публичното пространство беше разпространен запис от охранителна камера, на който се вижда как двама мъже крадат коли. Полицаите веднага разпознаха известния им Ярослав Димитров и го арестуваха. Оказа се, че експертите в МВР не са така категорични, че именно той е на записа. Заради това колебание и заради липсата на други доказателства за вината на Яро, съдът го пусна на свобода. Но за кратко.

Миналата седмица районният съд в София реши, че има достатъчно доказателства, че именно Ярослав Димитров е записан от охранителните камери как отмъква кола и го остави в ареста. Яро, пък решил да не оспорва това решение и да остане зад решетките. В съдебна зала, обаче заяви, че „така и така са го разкарали до съда, та по-добре да помоли за по-лека мярка". И късметът му се усмихна. Софийският градски съд го пусна на свобода. Мотивите са, че двете експертизи на МВР не успели категорично да докажат, че на записа се вижда именно той. Резолюцията била лоша, ъгълът, под който е снимано, неподходящ, а осветлението в гаража - слабо.

„Късмет за крадеца. Камерата не беше моя, а ако аз я бях слагал, сигурно щях да сложа подходящата", обясни Делян Лилов, собственик на откраднатите автомобили.

Делян Лилов не знае дали точно Ярослав Димитров е крадецът на неговите коли, но след този случай вижда пропуски в работата на правосъдната система и полицията.

„Освети се един доста знаков случай. Мисля, че малко или много това повиши мотивацията на всички участници в процеса. Подобни явления са полезни, защото водят до размърдване", смята Делян Лилов.

А размърдването доведе до това, че на бял свят излезе случаят Яро. Мъж с 10-месечна влязла в сила присъда от Словения за крадена кола. Разследван от Италия и осъден в България за точене на кредитни карти. Мъж, с още три висящи дела у нас, който до скоро беше на свобода заради различни законови процедури.

„Какво да коментирам, че са откраднати две коли от гараж и че само тук се нарича противозаконно отнемане, защо не е кражба. Това е толериране на крадците", коментира премиерът Борисов.

Оказа се обаче, че точно, преди да усети свободата, Яро отново е арестуван. Този път за укриването на два чужди мотоциклета.

Така Ярослав Димитров засега остава в ареста, а следващата седмица съдбата му - на свобода или зад решетките, отново е в ръцете на съда и на доказателствата, които са събрали разследващите.

Източник: Novanews.bg