Легализираният бизнес на Пеевски е непозната досега наглост, смята Радан Кънев
Легализираният бизнес на Пеевски е непозната досега наглост, смята Радан Кънев / Дарик Варна , архив

Процесът на легализиране на бизнеса на Делян Пеевски е непозната досега наглост в българската политика, заяви във Варна лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Накрая на политическата си кариера да обявиш как си се нагушил през нея и да кажеш „аз се нагуших достатъчно, излизам“, е наглост, с която до момента не сме се сблъсквали. Може би трябва да очакваме и други депутати да последват този пример – да декларират какво са откраднали по време на мандатите си, след което избелени да се оттеглят от политиката. Всяка българска партия, включително и ДПС, ако иска да се променя, трябва да осъди и да поиска разследване как по време на мандати със заплата между 2000 и 3000 лева се натрупва имущество за милиарди“, коментира Кънев.

Според него бъдещето на правителството не трябва да се обвързва с резултатите от местния вот.

„Всеки, който поставя усилията за реформиране на България от сегашното управление под условието на резултатите от местните избори, работи съзнателно или несъзнателно против националните интереси на България. Имам уверението на премиера, че той гледа на този въпрос различно от началника на предизборния си щаб“, каза още Кънев.

България няма как да се промени, ако не се промени Варна, от която са започнали твърде много тежки симптоми на българската демокрация и през годините градът се е превърнал в символ на корупция и лошо управление, коментира лидерът на ДСБ.

„През последните две години по безапелационен начин се показа, че управлението на Варна е старото. Може действащият кмет да е друг, но управлението на града не се променя. Неслучайно друг представител на статуквото и предишен кмет на ГЕРБ при обявяването на кандидатурата си днес (Кирил Йорданов – б. ред.) каза, че продължава неговата политика. Много вярна констатация. Сегашният кмет показа, че не може да бъде носител на промяната. Да пилееш парите на хората непосредствено преди изборите, за да правиш фонтанчета, които пеят руски песни, не може да бъде политика и не може да бъде промяна на управлението на един град“, добави Радан Кънев.

Подкрепяният от ДСБ кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов смята, че събарянето на незаконните постройки в „Максуда“ вместо да реши един проблем е създало други.

„Цяла Варна се надига, защото никой не иска цигани в квартала си. Имаме сигнали за самонастанили се цигани в изоставени къщи в „Изгрев“ и „Почивка“. Трябва да има нулева толерантност към незаконието, но това трябва да бъде повсеместно, систематично и ясно решено като цялостен процес, а не просто като акция днес, акция след две години“, заяви Трифонов.