Откриват изложба за просветното дело в Димитровград
Откриват изложба за просветното дело в Димитровград / Исторически музей-Димитровград

Изложба с експонати от фонда на общинския музей, свързани с историята на просветното дело в района на Димитровград от средата на 19 в. до 1989 г. ще бъде открита от 17.30 ч. днес. „Без наука няма сполука” е мотото й.

Първите училища в селата Каяджик (Каменец, Раковски) и Караатли (Черноконево), днес квартали на Димитровград, възникват още по време на османското владичество, разказват музейните работници.

Учебници, учебни помагала и десетки снимки ще върнат посетителите на изложбата назад във времето, когато са открити първата прогимназия и гимназия и ще напомнят за делата на първите учители-народни будители.

Оформянето на Димитровград като огромен за времето си урбанистичен и индустриален център след 1947 г., налага изграждането на мрежа от училища, които да отговарят на потребностите на бързо нарастващото население и промишлените предприятия.

Експозицията представя щрихи от училищния живот от времето на социализма, свързани „Чавдарската”организация, ДПО „Септемврийче”, Димитровския комунистически младежки съюз /ДКМС/, в които на практика са обхванати всички деца и юноши в училищна възраст.

Учебният процес, училищният спорт, бригадите, военното обучение, свободното време и лагерите са другите акценти, които оформят цялостния спектър на училищния живот в този период.

 

Изложбата е посветена на празника на града 2 септември и ще остане в залата на музея до края на месец ноември.