Областният управител на Видин: Сигнализирайте, когато се нарушават правата ви!
Областният управител на Видин: Сигнализирайте, когато се нарушават правата ви! / Областна администрация Видин

„Информирайте ни, подавайте сигнали, когато се нарушават правата ви". Това каза областният управител на Видин Момчил Станков на хората, с които се срещна по време на откритите си приемни в областта. Вчера областният управител проведе приемен ден в Белоградчик, а днес - в Димово.

Момчил Станков призова хората да не се страхуват и да подават сигнали до Областна администрация - Видин и до компетентните институции в случаите, в които считат, че техните граждански права и законни интереси са засегнати или застрашени. Той направи този коментар по повод оплакванията на граждани, пострадали от кражби, незаконна сеч в частни имоти, забавено правосъдие, нарушения на реда и спокойствието, породени от обществен шум, движещи се безстопанствени животни и други неправомерни прояви.

„Съдебната реформа е ключът към решаването на тези проблеми. Надявам се, че тя успешно ще бъде проведена в мандата на сегашното правителство", каза Момчил Станков. По този начин той отговори на Димитър Веселинов, бивш прокурор в Белоградчик, сега пенсионер, който постави въпроса за ефективността на наказателното производство и мерките за ограничаване на битовата престъпност.

Други граждани на Белоградчик изразиха пред областния управител мнението си за пенсионната реформа, както и тревогите си, свързани с икономическия застой и безработицата в родния им край. „Приоритетни са проектите за изграждане на инфраструктура и условия малкият и средният бизнес да се развива и да инвестира в производство и нови работни места", коментира Момчил Станков.
В Димово съдействие от областния управител потърсиха безработни жители на общината. Момчил Станков обясни, че се очаква през есента да стартират програми за заетост и пое ангажимент търсещите работа да получат навреме информация и насоки за кандидатстване.

Областният управител прие жалбата на 82-годишен гражданин на Димово, който се оплака, че е останал без дом, вследствие на многократни кражби и набези върху собствеността му. Момчил Станков обеща на възрастния мъж, че ще предприеме необходимите действия в рамките на своите правомощия за изясняване и решаване на случая. Той пое ангажимент, със съдействието на община Димово, да подпомогне дейността на местния пенсионерски клуб „Бързици".

Изнесените приемни на областния управител на Видин в общинските центрове на областта ще продължат и следващата седмица. Инициативата има за цел да предостави възможност на жителите в по-малките и отдалечени населени места в региона да се срещнат с областния управител и с експерти от неговия екип, за да получат на място административно съдействие и разяснения по поставени от тях въпроси и проблеми.