Още 6 партии внесоха документи в ЦИК, други 4 вече са регистрирани за вота
Още 6 партии внесоха документи в ЦИК, други 4 вече са регистрирани за вота / снимка: БГНЕС

Още шест партии са внесли документи в ЦИК за участие в местните избори на 25 октомври. Това са „Кауза България”, „Новите лидери”, Социалдемократическата партия, „Българска нова демокрация”, „Обединена България” на Илияна Раева, която е и шеф на федерацията по художествена гимнастика, и „Български социалдемократи”.

С тях вече 17 партии са внесли документи в ЦИК, а днес - 30 август, това ще направят и от АБВ на експрезидента Георги Първанов и от “България без цензура” на Николай Бареков.

Правителството одобри план-сметката за разходите за местните избори

След като приключи проверката на подписите от ГРАО, ЦИК вече регистрира и първите 4 партии за участие в изборите, с които ще се проведе и национален референдум за електронното гласуване. Регистрирани са вече ГЕРБ, която по традиция внесе първа документи в ЦИК, „Българска социалдемокрация”, „Български демократически форум” и „Съюз за Пловдив”.

Повече българи, които живеят зад граница, да се включат в съставите на секциите в чужбина, които ще се открият за референдума, пък иска МВнР. Външният министър Даниел Митов съобщи, че вече е провел разговори с парламентарно представени партии да помолят българските общности да се включат активно в съставите на секционните комисии, за да се командироват по-малко държавни служители.

Така ще се спестят разходи по организацията на вота и няма да се ограничават конституционните права на чиновниците, които няма да могат да гласуват на местните избори, ако са командировани в чужбина.