Млади изследователи ще проучват Странджа
Млади изследователи ще проучват Странджа / netinfo

От 31 август до 5-ти септември 2015 г. в село Заберново ще се проведе за тринадесети път православно-краеведска ученическа експедиция.
Инициативата няма аналог в страната ни.

Основните участници са ученици в гимназиална степен от Бургас и интересите им са насочени към запазените православни християнски обичаи и духовни ценности сред българското население на Странджа.

Проучвателската програма включва изследването на: исторически корени на населението и история на селището, християнски норми на поведение, духовни ценности и традиции, съхранени през вековете, църковни празници и фолклор на православните християни. Експедиционната работа ще се провежда на терен, в продължение на 6 дни.

Събраната информация от всяка година служи за издаване на сборник „Жива старина - II", в който възрастните хора откриват своите разкази, припомнени случки, споделени преживявания от баби и майки - неоценимо богатство на историческата памет в проучваната енория. Сборниците са илюстрирани с фотодокументи, снимки, рисунки, представящи оригинални образци от историята на селището и хората в него. Сборниците завършват с речник на диалектните думи и изрази и азбучен показалец.

Досега са проучени напълно четири села - село Кирово, община Средец; селата Калово, Близнак и Стоилово на община Малко Търново