Депутат от Държавната дума предлага в Русия да се блокира Фейсбук
Депутат от Държавната дума предлага в Русия да се блокира Фейсбук / снимка: Thinkstock/Getty Images

Депутати от Държавната дума се обявяват за строг контрол върху информацията във Фейсбук. Според тях чрез социалната мрежа се натрапват европейски ценности на руските потребители, пише "Независимая газета".

По-конкретно, разпространявали се стикери с изобразени еднополови двойки и други хомосексуални символи, пояснява вестникът, цитиран от Би Би Си.

Леонид Левин от партията "Справедлива Русия", председател на медийната комисия в Държавната дума, обеща да проучи дали в социалната мрежа се пропагандират нетрадиционни сексуални отношения и ако чуждестранната компания не спазва руското законодателство, да вземе съответните мерки.
Депутати комунисти и либерални демократи подкрепят пред изданието позицията на Левин. Според Роман Худяков от Либерално-демократическата партия, сайтове, които пропагандират подобни неща, трябва направо да се блокират, отбелязва всекидневникът.

През 2013 г. федерацията прие закон, налагащ глоби за разпространение на "пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения" сред непълнолетни.

"Младата гвардия на Единна Русия" - младежкото крило на партията на властта, прави експертиза на социалната мрежа, за да установи съдържа ли тя пропаганда на хомосексуализма. Резултатите още не са известни, но ако информацията се потвърди, на ръководството на Фейсбук може да бъде наложена административна глоба в размер най-малко 1 милион рубли (15 300 долара) или да бъде замразена за три месеца дейността на мрежата в Русия, добавя "Независимая газета".

Руската държава нахлува все по-дълбоко в територията на свободите на своите граждани. Ставаме свидетели и неволни участници на опасния дрейф на руската политическа система към тоталитаризма, пише "Новая газета".

Голяма част от хората в Русия подкрепят и политическите действия на режима, и нарастващия му репресивен характер, отбелязва изданието.

Директорът на "Левада" Лев Гудков заявява пред "Новая газета", че "безпрецедентната" и "много умела" пропагандна кампания на Кремъл е успешна главно защото звучи в унисон с масовите представи на хората в Русия, с "потиснатите им желания" и "недостъпните модели на поведение".

"Левада" вече писа, че в руското общество нарастват авторитарните очаквания, че се засилва една консервативна, реакционна тенденция, напомня Гудков.

Според него тенденциите с такъв характер обхващат и политиката в Русия "горе-долу от 2002-2003 г. - от административната реформа, от гоненията срещу независими бизнес групировки, от това, че на Федералната служба за сигурност бяха подчинени финансовите структури и потоци, структурите за държавно управление".

"На власт дойдоха чекисти, бивши сътрудници на КГБ, с техния манталитет, с тяхното разбиране за реалността, с техните фобии и представи за интересите на държавата", пояснява Гудков.

Източник: БТА