Откриха причината за аварията на „Фалкона
Откриха причината за аварията на „Фалкона / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Повреден заключващ механизъм на носовия колесник е причината за принудителното кацане на правителствения самолет „Фалкон", преди два дни във Варна. Това са установили инженерите от Авиоотряд 28, след като вчера са извършили необходимите проверки и тестове на самолета. Заключението на експертите е, че най-вероятно повредата е станала във въздуха в момента на прибиране на колесника, уточняват от транспортното министерство.

Авария с „Фалкон”-а на премиера Борисов (ВИДЕО)

От Авиоотряд 28 вече са информирали швейцарската компания и завода производител, която има договор за поддръжка и обслужване на самолета. Предстои правителственият „Фалкон" да бъде ремонтиран и след извършването на всички необходими тестове да бъде пуснат в експлоатация.

Транспортният министър Ивайло Московски ще запознае министър-председателя със състоянието на самолета, както и ще бъде направена техническа и финансова оценка за използването му при изпълнение на държавни задачи.

Московски за „Фалкон”-а: Ако производителят не даде някаква гаранция, го сменям

Авария сполетя правителствения "Фалкон" в неделя и премиерът Бойко Борисов не успя да излети от летището във Варна. Трите колесника не се затвориха след излитането на машината. Поради това  самолетът бе върнат до летището във Варна, а в първия ден на новата седмица се прибра успешно в София. През февруари самолетът имаше същия проблем.