Показват автомобила на бандитите в Созопол
Показват автомобила на бандитите в Созопол / Снимка: Организаторите на събитието

За първи път пред публика ще бъде представен "Форд Мустанг кабриолет" от 1969 година на реставратор от София. Автомобилът ще бъде показан на 5 септември на ретропарад в Созопол.

В деветото издание на ретропарада ще бъде показан и "Ситроен Тракшън Авант" или т. нар бандит. Автомобилът бил предпочитан сред представителите на ъндърграунда и оттам идва прозвището му. "Ситроен Тракшън Авант" е най-успешният модел с предно задвижване от миналия век. При гонка бандитите в повечето случаи успявали да се измъкнат от полицията, добави Джамбазов.

От Стара Загора пристига "Опел GT" - европейският еквивалент на "Корвет", а от Хасково - луксозната версия на БМВ от 1972 година, пета серия.

Сливенски реставратор ще покаже "Шкода", печелила няколко престижни награди за тунинг в Европа. "Шевролет Ел Камино"-пикап, собственост на благоевградчанина Ивайло Цветков, също ще участва в ретропарада. Колата е произведена през 1984 г., купена е в Америка през 1986. Софийският ретромотоклуб ще представи напълно реставрирана "Мазда" RX7 - първия японски автомобил с ванкелов двигател.

Деветото издание на парада в Созопол ще събере близо 90 автомобила и мотоциклета.