Изчезнал от Ватикана нобелов лауреат бе открит в Южна Африка
Изчезнал от Ватикана нобелов лауреат бе открит в Южна Африка / ThinkStock/Getty Images

Носителят на Нобелова награда за мир Кристофър Магазда от Зимбабве, изчезнал в неделя от Ватикана, бе открит в Южна Африка, съобщиха ватикански източници.

Професор Магазда, 75-годишен, пристигнал в Рим със съпругата си и с няколко внуци. В неделя сутринта присъствал на месата, отслужена от папа Франциск в базиликата "Свети Петър". Уговорката била след месата да се срещне със семейството във Ватикана, но срещата не се състояла.

Невъзможно било да се установи контакт помежду им, тъй като нито професорът, нито съпругата му притежавали мобилни телефони. Разтревоженото семейство предпочело да изпусне обратния полет за Йоханесбург, за да се обърне за помощ към италианската полиция, която започнала издирване.

Професорът направил тъкмо обратното, отишъл направо на международното римско летище Фиумичино и се качил на самолета. Всичко завършило благополучно, след като братовчедка от Йоханесбург се обадила на близките, за да ги успокои, че професорът е пристигнал жив и здрав.

Все още не е ясно защо в неделя не се състояла семейната среща във Ватикана. Италианската полиция продължава разследването.

Африканският учен е член на Междуправителствената експертна група за климатичните промени под егидата на ООН, създадена през 1988 година от две дъщерни организации - Световната метеорологична организация (СМО) и Програмата на ООН за природната среда (ЮНЕП).

МГКП е отворена за всички страни, които членуват в тези две организации. Тя не извършва собствени научни изследвания и наблюдения, а изготвя експертни анализи на базата на международни публикации. Принос за тях дават хиляди учени на доброволни начала и без възнаграждение.

През 2007 година Нобеловата награда за мир бе поделена между МГКП и бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор.

Източник: БТА