Ирина Бокова осъди разрушаването на храма на Бел в Палмира
Ирина Бокова осъди разрушаването на храма на Бел в Палмира / Guliver/Getty Images

Унищожаването на храма на Бел в сирийския град Палмира е недопустимо престъпление срещу цивилизацията, заяви днес генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в комюнике, цитирано от Франс прес.

Ислямска държава продължава да руши в Палмира

Бокова заяви, че дълбоко потресена и увери, че "това престъпление никога няма да заличи 4500 години история".

"От съществено значение е да се обясни историята и значението на храмовете в Палмира. Който е видял Палмира, е запазил до живот спомена за град, носител на достойнството на целия сирийски народ и въплъщение на високите човешки стремежи", допълни тя.

"Предвид това ново военно престъпление, ЮНЕСКО препотвърждава решимостта си да продължи да пази всичко, което може да бъде спасено чрез безпощадна битка с незаконния трафик на културни обекти", каза още Бокова.

Коментирайки спътникови снимки, които потвърждават унищожаването на най-големия храм в античното селище, Маамун Абделкарим, директорът на Службата за антики и музеи на Сирия, изрази съжаление. "Това бе най-хубавият символ на Сирия. И ние го изгубихме завинаги. Те убиха Палмира", каза той.

Унищоженият от "Ислямска държава" храм на Бел е построен в римската епоха в град Палмира, разположен в оазис в сърцето на пустинята. Бел е акадско нарицателно за редица божества в Месопотамия, Асирия и Вавилон. Думата означава "господар".

Палмира е един от най-богатите градове в късната античност. Развалините на древния град са включени от ЮНЕСКО в световното културно наследство. Това е пореден храм в района, който джихадистите унищожават, заради тяхното вярване, че езическите символи нямат място в съвремието.

Източник: БТА, БГНЕС