Банките увеличиха печалбата си над два и половина пъти за година
Банките увеличиха печалбата си над два и половина пъти за година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Повече от два и половина пъти - с над 166%, или с 383.4 милиона лева, е нараснала печалбата на банките у нас за 1 година. Положителният резултат на трезорите в края на сегашния юли е бил 614 милиона лева, става ясно от последните данни на БНБ. В края на миналия юли банковата система отчете 230.2 милиона лева печалба.

Само през юли банките са прибавили нови 110.4 милиона лева към печалбата си. Това е един от най-успешните им месеци тази година. По-голяма печалба банките са имали само през януари, когато са натрупали 120.6 милиона лева.

По думите на икономиста Любомир Дацов все по-сериозните банкови печалби се дължат на подготовката за предстоящите стрес тестове и прегледа на активите им. "Банките започнаха много усилено да преструктурират портфейлите си заради предстоящите проверки", заяви той пред "Сега". Има и друг фактор, повлиял ръста на печалбите - раздвижването на икономиката. Според него това е и причината за свиването на просрочените кредити.

Основна причина за растежа на печалбата на банките обаче остават приходите от такси и комисионни. В края на юли те са надхвърлили 586.7 милиона лева. Само през юли банките в България са събрали над 93.2 милиона лева от граждани и фирми под формата на такси и комисиони.

Приходите от лихви през юли са били 305.9 милиона лева. От началото на годината до началото на август общата им сума в банковия сектор достига 2.171 милиарда лева. На годишна база обаче приходите по това перо се свиват с близо 18%, или с 466.8 милиона лева. Причината за спада са по-ниските лихвени нива по кредитите.