Колко по-скъпи са горивата в България
Колко по-скъпи са горивата в България / Thinkstock/Getty Images

„Без акциза и ДДС, цената на дизела е втората най-висока в ЕС. Тя е с 22 стотинки над средната за ЕС. По същия начин бензинът е с 13 стотинки по-скъп от средното за ЕС".

Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Той изтъкна, че Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да контролира цените на горивата, не е ефективна:

"В закона за защита на конкуренцията ние, Реформаторите, записахме, че тези хора не могат да бъдат избирани за следващ мандат. Сега ще има нова КЗК, която трябва да въведе тежки санкции при разкриването на лоши практики".

Според Димитров трябва да се работи за облекчаване на вноса.

Професор Румен Гечев от "БСП-Лява България" определи последните масови проверки по бензиностанциите, като "кампанийно предизборно мероприятие", което е било "предварително обречено".

"На практика българската държава улесни спекулантите. За мен е изключително странно, че официални лица от най-високо равнище обясняваха, че тръгват проверки. Така те казаха на евентуалните мошеници по бензиностанциите да си фиксират апаратите или да си сменят състава на горивата. Такова чудо по света аз не съм виждал", каза Гечев, като допълни, че това обезсмисля цялата проверка.

Той изтъкна, че след приключването на проверките не е било оповестено нито кои са нарушителите, нито какви точно са нарушенията.

Димитров контрира, че по време на кабинета Орешарски са били спрени част от уредите за отчитане в една от големите вериги безиностанции, тъй като данните са били "трудни за разчитане".

Източник: Novanews.bg