Намериха жив и здрав издирвания 4 дни младеж на Витоша
81514
Намериха жив и здрав издирвания 4 дни младеж на Витоша
  • Намериха жив и здрав издирвания 4 дни младеж на Витоша

След 4-дневно издирване намериха изчезналия във Витоша младеж. 21-годишният Тодор е открит по обяд при заслона Дивия Бик в южните части на Витоша и е в добро здравословно състояние. В издирването се включиха повече от 50 планински спасители от отряд София, като някои от тях са работили в продължение на няколко дни. За първи път в спасителната операция беше използван и дрон.

В продължение на няколко дни десетки спасители издирваха 21-годишния Тодор, който изчезна в неделя в района на Черни връх. Операцията е била изключително сложна заради големия брой неизвестни, коментира ръководителят на операцията Павел Павлов, и уточни, че младежът е в отлично здравословно състояние.

„Беше намерен в непосредствена близост до заслон Дивия Бик, южните части на Витоша. По права линия са 7-8 километра от Черни връх. Екипът, който днес имаше конкретни задачи в южните части на Витоша, обхождаше и проверяваше заслони в този район. С тях беше негов роднина и приближавайки до този заслон, неговият роднина е извикал името му и той се е показал на няколко метра", разказа ръководителят на операцията.

Павлов съветва при поход или разходка в планината да сме облечени подходящо за сезона и по възможност да използваме услугите на планински водачи, а също и винаги да се тръгва с карта и компас.

„С тези съвсем прости средства във всеки един момент човек знае къде отива, къде се намира и ако загуби ориентация, да разбере къде е. Мобилните телефони станаха неразделна част от живота ни и наличието им винаги може да даде ориентация. С него може да се обади и да каже къде е или поне да опише какво има около него, което ще ни насочи бързо да стигнем до него", допълни той.

Добре е предварително да се запознаем с маршрута и да уведомим повече хора за плановете ни. Ако сме съобщили за района, в който сме се изгубили, е добре да останем на място и да изчакаме спасителите да ни намерят.

Източник на видеото: Novanews.bg