Откриха масов гроб на 31 000 жертви на наркокартелите в Мексико
Откриха масов гроб на 31 000 жертви на наркокартелите в Мексико / Guliver/Getty Images

В мексиканския щат Нуево-Леон в североизточната част на страната и недалече от границата със САЩ е бил открит масов гроб, съдържащ около 31 хиляди човешки останки, съобщиха представители на прокуратурата на щата, цитирани от ТАСС.

Зловещата находка е била направена на територията на ранчо в района Салинас-Виктория след изсипалите се там проливни дъждове. Предполага се, че останките принадлежат на похитени жертви на наркокартелите.

Откриха десетки тела в масов гроб в град - крепост на наркокартел

Останките са нахвърляни и смесени така, че не може да се определи точният брой на хората, на които те принадлежат, заяви представител на неправителствената организация "Граждани за човешки права", цитиран от вестник "Екселсиор".

Експерти от прокуратурата започнаха експертизи, като сравняват и генетичните кодове на жертвите.

Откриха масов гроб край Игуала, където изчезнаха 43 ученици

От 2011 г. досега тази НПО е регистрирала 967 подадени заявления за безследно изчезнали хора. За 825 души от тях досега няма никаква информация. Мексиканските правоохранителни органи съобщиха, че вчера е бил задържан един от лидерите на наркокартела "Халиско - ново поколение" Хавиер Гереро Коваррубиас, с прякор Хави. 27-годишният престъпник е бил заловен без нито един изстрел в района Сапотлан в щата Халиско. Подготовката на операцията по залавянето му е продължила 5 месеца.

Коваррубиас бе издирван по обвинения в търговия с наркотици, рекет, похищения и убийства. Именно той е заподозрян в организирането на нападението срещу полицаи през март т.г. в същия щат, при което загинаха петима служители на федералната полиция и двама мирни граждани.

Източник: БТА