Тони Абът: Ислямска държава е по-лоша от нацистите
Тони Абът: Ислямска държава е по-лоша от нацистите / ThinkStock/Getty Images

Австралийският премиер Тони Абът заяви, че "Ислямска държава" е по-лоша от нацистите през Втората световна война, предаде ДПА.

"Нацистите извършваха ужасяващо зло, но имаха достатъчно чувство за срам, за да се опитат да го скрият. А тези хора се хвалят с извършеното от тях зло. Това е необичайно", заяви Абът пред консервативния радиоводещ Алън Джоунс от "Радио 2 Джи Би".

"Те действат по начина, по който са действали средновековните варвари, само че го показват на света с наглост, която трудно може да се оправдае. Това само добавя ново измерение към това зло", добави австралийският премиер.

ЦРУ с тайна операция по ликвидиране на бойци на "Ислямска държава"

Абът заяви, че трябва да се направи всичко възможно за победа срещу "неописуемото зло на култа към смъртта на ДАЕШ", използвайки арабското съкращение за името на организацията.

Коментарите на Абът за нацистите разстроиха австралийски еврейски групи. Председателят на Изпълнителния съвет на австралийските евреи Робърт Гут заяви, че има "фундаментална разлика между организираните терористични актове и геноцид, системно прилаган от държава като основна политика".

"Макар че няма спор, че "Ислямска държава" е фундаментално зла организация, коментарите на премиера, че в някои отношения е по-лоша от нацистите, бяха необмислени и неуместни", цитира изявлението на Гут в. "Сидни морнинг хералд". "Престъпленията на "Ислямска държава" са наистина ужасяващи, но не могат да се сравняват със системното арестуване на милиони хора и изпращането им към построени за целта концентрационни лагери за масови убийства".

Опит за преврат в Ислямска държава, 112 екзекутирани

Абът направи изявлението си, докато правителството му обмисля искане на САЩ да увеличи приноса на Австралия в борбата срещу "Ислямска държава", като се включи във въздушните удари срещу позициите на групировката на територията на Сирия. Австралийският премиер заяви, че решението ще бъде взето следващата седмица, след като министърът на отбраната Кевин Андрюс се върне от чужбина. В момента австралийските военновъздушни сили помагат на въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия само с разузнавателни данни и самолети цистерни. В Ирак те участват във въздушни удари и са разположили шест изтребители бомбардировачи "Хорнет" и самолети цистерни, а 300 инструктори от армията обучават иракски войници.

Коалицията, нанасяща въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак, включва и Канада, Дания, Франция, Йордания, Холандия, Великобритания и САЩ. Въздушни удари в Сирия нанасят САЩ, Бахрейн, Канада, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, припомня ДПА.