Абитуриентка от Кубрат посети Европарламента по покана на Мария Габриел
Абитуриентка от Кубрат посети Европарламента по покана на Мария Габриел / ГЕРБ-Разград

Абитуриентка от Кубрат бе сред българските ученици, посетили Европейския парламент по покана на ръководителя на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел. Тридневната визита в Брюксел бе награда за победителите в конкурса за есе и мултимедийна презентация, който Мария Габриел организира за българските ученици всяка година. 12-класничката Нора Недкова учи в СОУ“Христо Ботев“-Кубрат, в началото на годината спечели поощрителна награда в конкурса „Помощта на ЕС за развитие – моят поглед, моите идеи”.

Групата е включвала деца от Петрич, Благоевград, Сандански, Монтана, Русе, Луковит, Шумен, Дупница, Карлово, Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Силистра, Варна, Кубрат, журито и директорите на училищата с най-много участници – уточняват от пресцентъра на ГЕРБ-Разград.

Началото на визитата било поставено с лекция за ролята и функциите на Европейския парламент,  неговите правомощия и любопитни факти от миналото и настоящето на институцията. В последвалата среща с евродепутати от Групата на ЕНП, българските ученици научили за спецификата в работата на членовете на Европейския парламент и по-конкретно за приоритетите на Мария Габриел като зам.-председател на Групата на ЕНП.

Българската група посетила още Парламентариума, където младите хора имали възможност за виртуална разходка из пленарната зала, потапяйки се в истинската атмосфера на Европарламента. Част от изненадите, подготвени от евродепутата, включвали още среща с екипа на комисар Кристалина Георгиева и посещение на емблематичните за Брюксел парк „Мини Европа” и Атомиума.

„Посетителските групи в Европейския парламент са изключителен шанс за запознаване на младите хора не само с функциите на институцията, но и с възможностите, които им предоставя, за стажове например. Работата с младите е сред приоритетите ми и ще продължавам да ги насърчавам и подкрепям – конкурсът, който организирам ежегодно, е само един от начините.”, коментира Мария Габриел.