Египетски милиардер иска да купи остров, за да настани там бежанци
Египетски милиардер иска да купи остров, за да настани там бежанци / netinfo

Египетски милиардер има намерение да купи остров край бреговете на Италия или на Гърция и да настани там стотиците хиляди бежанци, предаде Франс прес.

Гърция или Италия, продайте ми остров, ще обявя неговата независимост и ще приема мигрантите, ще им предоставя работа чрез на изграждането на тяхната нова страна, заяви в Туитър бизнесменът Нагиб Сауирис. Разбира се, че това може да се осъществи, допълни той.

Гърция и Италия имат десетки острови, които са пусти и които могат да посрещнат стотиците хиляди бежанци, посочи бизнесменът. Той разказва, че се е свързал с правителствата на Италия и на Гърция, за да конкретизира идеята си.

Според него един такъв остров може да му излезе от 10 милиона до 100 милиона долара, но основният въпрос са инвестициите в инфраструктурата.

Ще има временни убежища за хората, а после тези хора ще започнат да си строят жилища, училища, университети и болници, каза Сауирис.

Ако ситуацията се подобри, онзи, който иска да се прибере в родината си, ще може да го направи, добави той.

Снимка на удавило се сирийче шокира Европа

Милиардерът признава обаче, че предизвикателствата не липсват пред този план. Като начало той трябва да убеди Гърция или Италия да се разделят с един от островите си и после трябва да дефинира в законен план съществуването на тази нова островна държава.

Но най-малкото в тази държава бежанците ще бъдат третирани като хора, а сега те са третирани като добитък, заяви бизнесменът.

Ройтерс: България и Унгария ще издигат 5-метрова стоманена ограда по границите си

Семейството на Сауирис разви популярния курорт Гуна на египетския бряг на Червено море, припомня Франс прес.

От началото на годината 350 000 бежанци, търсещи спасение от конфликти или от бедността в родните си страни, са прекосили Средиземно море с риск за живота си, за да дойдат в Европа. От началото на годината над 2600 мигранти загинаха при опит да преминат по този маршрут.

Източник: БТА