Държавата и ВиК-Бургас ще бъдат съдружници във ВиК-Добрич
Държавата и ВиК-Бургас ще бъдат съдружници във ВиК-Добрич / netinfo

Капиталът на ВиК-Добрич ще бъде увеличен чрез записване на нови дялове в полза на държавата и чрез приемане на нов съдружник - „Водоснабдяване и канализация ЕАД Бургас. Това решение е взето на днешното заседание на Министерски съвет.

Записването на нови дялове в полза на държавата е за сметка на задължение на ВиК-Добрич в размер на 8,5 млн.лева. Сумата представлява заем, предоставен на водното дружество преди близо две десетилетия от Международната банка за възстановяване и развитие /т.н. воден заем/ и впоследствие изплатен на банката от държавата.

С приемането на новия съдружник – ВиК-Бургас, ще се трансформира задължение на добричкото дружество към бургаското в размер на над 3 млн.лева.

Непаричните вноски ще бъдат оценени от вещи лица към търговския регистър, по реда на Търговския закон, преди тяхното апортиране в капитала на дружеството и изменението на дружествения договор.

Взетото решение има за цел да отпадне задължението на ВиК-Добрич да връща посочените суми, а вместо тях неговите кредитори ще станат съдружници в дружеството.

В решението на МС се посочва още, че по този начин се осигуряват възможности за по-ефективно функциониране на дружеството и за нормалното предоставяне на публичните ВиК-услуги на потребителите.