„Моят зелен град” 2015 прави по-зелени 18 области в цяла България
„Моят зелен град” 2015 прави по-зелени 18 области в цяла България / netinfo

Доброволческата инициатива ще се състои на 26 септември и ще се фокусира върху залесяване и облагородяване

Осмото поредно издание на инициативата „Моят зелен град" ще обхване 18 населени места в страната. Най-голямото залесяване по време на еко инициативата ще се състои в Банкя на 26.09.2015 г. (събота) от 10:00 часа. Тогава всички присъстващи любители на природата ще имат възможност да засадят своето дърво и по този начин да създадат първата гора на „Моят зелен град".

Доброволци от още 17 български града ще се включат в зелената инициатива с организирани активности по залесяване и облагородяване. По този начин, те ще дадат своя принос за една по-зелена България. Кампанията се организира от системата на Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и ЕКОПАК България АД.
Тази година инициативата за първи път ще се фокусира върху залесяването, като част от традиционната кауза за опазване на околната среда. Така „Моят зелен град" ще цели да спомогне за запазване на биоразнообразието за бъдещите поколения и да увеличаване на горския фонд на страната ни.

 

По традиция, по време на „Моят зелен град", за децата ще бъдат организирани специални уроци на открито, на които децата ще могат да научат интересни факти за различните дървесни видове, биоразнообразието в региона и как да опазват природата. За това ще допринесе и организирания за малчуганите еко-театър „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка" - образователно куклено шоу на ЕКОПАК и „Театър на приказките - София".

През изминалите седем издания на кампанията, участниците се включиха в множество активности за облагородяване на големите градски паркове в София, а през 2014 г. служителите на компанията от София, Банкя и Костинброд имаха възможност да опознаят и да се погрижат за богатствата на Природен парк „Витоша". Също така, миналата година, 2 500 доброволци от 23 български града се включиха в дейности в подкрепа на пострадалите от наводненията през 2014 г. региони и върху превантивни действия за подпомагане на незасегнатите области в страната.

Всички еко-любители са добре дошли да се включат в инициативата, а на място ще могат да получат необходимите за облагородяване на областта материали.

Повече за инициативата "Моят зелен град":

Инициативата „Моят зелен град" започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловската река в София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото в Южния парк в столицата и по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид. През 2011 г. за първи път инициативата се състоя в 3 града едновременно и събра над 1 000 доброволци. През 2012 г. „Моят зелен град" се проведе в София, Банкя и Костинброд и обедини над 1 500 доброволци. Те събраха разделно 900 чувала отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 120 нови дървета и растения и заедно дадоха своя личен пример за опазването на околната среда. През 2013 г. кампанията придоби национален мащаб, като в нея се включиха повече от 2 000 доброволци от общо 22 български града. Седмото издание на инициативата обхвана 2 500 еко-любители от 23 български града, които се включиха в превантивни активности в подкрепа на пострадалите от наводненията през 2014 г. региони в страната.