Повече мъже-учители ще направят професията и заплащането по-атрактивни
Повече мъже-учители ще направят професията и заплащането по-атрактивни / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Повече мъже-учители ще направят професията и заплащането по-атрактивни и за двата пола, коментираха от Фондация „Български център за джендър изследвания” (БЦДИ). Това показва опитът на други страни с навлизането на повече мъже в професиите, сегрегирани на база пол в полза на жените.

Финансови стимули, възможности за изкачване в йерархията и по-голяма свобода в методите на преподаване в средното образование ще преодолеят сегрегацията по признак пол в учителската професия, смятат от НПО.

Изпълнителният директор на БЦДИ Геновева Тишева коментира, че у нас все още с тринадесет на сто са по-високи заплатите на мъжете в сравнение с тези на жените, което в перспектива ще доведе и до разлика от 30-40 на сто в размера на пенсиите между двата пола.

Най-оптимистичните прогнози за жени на ръководни позиции сочат, че те са едва една трета от всички мениджъри, посочи Тишева. Според нея това не е оправдано, тъй като средният процент по-високо образовани жени е по-голям от този на мъжете.

Равнопоставеността на половете трябва да бъде уредена в ефективен закон

Проблемите на равнопоставеността на половете трябва да бъдат уредени в модерен, ефективен закон, който трябва да се приеме едва след обществен дебат по темата, смята Тишева. Според нея предложения за кратък срок за обществено консултиране законопроект за равнопоставеността на половете е насочен повече към устройство на администрацията, което към момента вече го има. В проекта не са разписани права и задължения и оттам няма никакви санкции за неизпълнението им и механизъм, който да следи за прилагането на политиките по равнопоставеността, коментира Тишева.

От Българския център за джендър изследвания настояват в бъдещия закон за регулации в отделни области, в които все още няма равнопоставеност. Необходимо е с него да се решат въпросите за равното заплащане, за социалното осигуряване, за равнопоставеността в позициите при вземане на решения, за съчетаването на личния с трудовия живот, със защитата на някои уязвими групи жени, подложени на множествена дискриминация, както и с насилието на база пол. България трябва да подпише и ратифицира и т. нар. Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, призова Тишева.

Трябва да се осигури и финансовото обезпечаване на действието на закона

Нейното мнение е, че трябва да се осигури и финансовото обезпечаване на действието на закона. Необходими са отделни средства за всички агенции, министерства и организации, както е в другите страни, за изпълнение на тази политика, смята Тишева.

В България са единични случаите за дела за разлика в заплащането на база пол, защото формално трябва да се докаже, трябва да има сравнител, че другия пол на подобни позиции получава по-високо заплащане, каза Тишева. По думите й заплащането не е сборна величина само от заплата и други плащания, то е система за оценка и зависи от това как биват класифицирани професиите, но тъй като тук такава система няма, много лесно може да се каже, че дадена позиция или работа е по-малко стойностна от друга.

За неравнопоставеност в конкурсите за работа също има сигнали. Оплаквания например има в туризма и услугите, че се предпочитат повече жени. Но и в много от тези случаи има дискриминация на основание възраст и според това как изглеждаш. Майките с деца или тези, които смятат да бъдат майки са също неравнопоставени на пазара на труда и се смятат за по-ненадеждни служители, коментира Тишева.

Жените работят няколко пъти повече сумарно, съчетано с работата по отглеждането на децата и обгрижването на дома, но този труд, който полагат жените не се отчита, допълни експертът. Тишева смята, че образованите майки и бащи трябва да бъдат стимулирани да отглеждат по-дълго децата си и да имат повече от две деца .

Последните промени в Кодекса на труда, свързани с работното време с променливи граници, ще доведат до положителни промени при съвместяването на личния с професионалния живот и трябва на всяка цена да бъдат изследвани резултатите, отбелязват от Българския център за джендър изследвания.

От социалното министерство за равнопоставеността на половете е приоритет

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин коментира, че проектът за равнопоставеността на половете е устройствен закон. Той създава механизъм, който да следи за равенството между половете и равните възможности.

На практика той създава система във всяка една администрация да има човек, който се занимава, дава механизъм за планиране, мониторинг, за отчитане. Цялата тази дейност по равенството на половете, тя е хоризонтална дейност и вменява се в задължение на различните администрации и това не е маловажно, поясни министър Калфин. Това дава инструментът там, където се установят нарушения, те да сигнализират и да бъдат санкционира ни от комисията.

„Факт е, че жените приемат по-ниско заплащане, тогава, когато имат възможност за повече свободно време, което да използват за грижа за дома и децата. Още при сключването на договора, те са готови да приемат по-ниско заплащане. Това е проблем, който трябва да се изкорени и да се решава с възможности за съчетаване на служебния с домашния живот и със съответните ангажименти, така че една жена спокойно да може да заяви претенциите си за по-висока заплата и да има възможност да бъде и пълноценен родител”, посочи вицепремиерът и социален министър. Според него законодателните промени, свързани с въвеждането на работно време с променливи граници ще изиграят положителна роля в това отношение.

„МТСП променя работното време на приемния център и той започва един час по-рано, за да могат гражданите да си свършат работа. Така могат да направят и други администрации, за да могат хората да съчетават по-лесно трудовия с личния живот. Гъвкавото работно време при всички случаи работи, а в страните, в които са въведени домашните услуги, има пряко въздействие върху раждаемостта, например във Франция”, каза министър Ивайло Калфин.

„Санкциите във всяка страна, свързани с равнопоставеността на половете минават през санкциите на Комисията за защита от дискриминацията, уточни социалният министър. Няма отделен орган и отделни санкции - това е вид дискриминация. Има си институция, която се занимава с дискриминация по различен признак и тя съответно налага наказания. Наказанията не са големи. Проверих опита в доста страни. В Румъния силно са завишили наказанията, които тази комисия налага за дискриминация по полов признак. Санкции има, въпросът е да обсъждаме колко големи да са, както и дали да се завишат”, коментира вицепремиерът.

Ивайло Калфин заяви, че равнопоставеността на половете ще бъде включена във всички държавни политики. По данни на статистиката средната работна заплата на жените е по-малка в сравнение с тази на мъжете. През 2012 г. разликата във възнагражденията е била около 21%, а през 2013 г. - до 20%. Заетостта на мъжете е най-висока в преработващата промишленост и строителството, докато търговията, образованието, хуманното здравеопазване и социалната дейност са преобладаващите сфери за заетост при жените, по данните на НСИ.