Терорист ли е сирийският бежанец, спънат от операторка?
Терорист ли е сирийският бежанец, спънат от операторка? / БГНЕС
Терорист ли е сирийският бежанец, спънат от операторка?
81892
Терорист ли е сирийският бежанец, спънат от операторка?
  • Терорист ли е сирийският бежанец, спънат от операторка?

Сирийският бежанец, предизвикал съчувствие в целия свят, след като бе спънат от унгарска операторка, може да се окаже терорист. Снимки, публикувани на страницата му в социалната мрежа Фейсбук показват, че е бил член на терористична организация близка до Ал Кайда, както и че е избивал кюрди в Северна Сирия.

Кадрите как сириецът Осама Абдул Мохсен е спънат от операторка на унгарска телевизия, докато се опитва с дете на ръце да избяга от сборния пункт за бежанци в граничния унгарски град Рьоске, обиколиха света. Международната общност се възмути и подкрепи Мохсен. Операторката бе уволнена, а сириецът бе поканен да живее в Испания. Без никой да се усъмни какъв е и с какво се е занимавал, към Мохсен бе проявена невероятна солидарност. При пристигането си в Испания, той обяви, че обича цялата страна и че е благодарен.

Операторката, спънала бежанец: Бях в паника, не съм расист

„Аз съм тук в Мадрид с вас, обичам ви. Обичам Мадрид, обичам Испания, цялата Испания. Благодаря ви за всичко. Това е много много важно за моя живот. Аз съм тук с вас, благодаря ви много, благодаря ви. Грасиас Испания, Грасиас Мадрид", заяви сириецът.

И всички му повярваха. Приеха го, предложиха му работа като футболен треньор. Дори и световноизвестният футболист Кристиано Роналдо от "Реал Мадрид" се срещна с него, а преди мача Реал Мадрид - Гранада Роналдо излезе на терена със седемгодишния син на Мохсен, като част от поредната PR акция в защита на бежанците.

Терорист ли е сирийският бежанец спънат от операторка
netinfo

Синът на спънатия от журналистка бежанец излезе на терена с Кристиано Роналдо (СНИМКИ)

Дни по-късно обаче наяве излиза информацията, че преди да избяга от Сирия, Мохсен е бил част от свързаната с Ал Кайда терористична организация "Джебхат ан Нусра". Групировката е най-агресивното крило на сирийските бунтовници и е обявена от правителството на САЩ за терористична организация. Освен това Мохсен, който е известен още като Осама ал-Гадаб или Осама Гневния, се е бил срещу кюрдските милиции в Северна Сирия. Според кюрдската партия „Демократично обединение" Мохсен е участвал и в насилственото потушаване на въстание в град Камишли през 2004 г, когато над 50 кюрди биват избити.

Като основен източник на тази информация са използвани публикации от профила на Мохсен в социалната мрежа Фейсбук, отбелязва в. „Ню Йорк таймс". На първата снимка се вижда черно знаме с мюсюлманска клетва за вярност към Аллах. Другата публикация е със статус от края на 2013 г., в който Мохсен изразява възхищението си към сунитите мюсюлмани, които се бият срещу войските на Асад.

В телефонно интервю за вестника 51-годишният Мохсен заяви, че никога не е подкрепял фронта „Нусра", не е участвал в атаките срещу Камишли, но е бил част от „мирните" демонстрации срещу правителството на Асад през 2011 г. и е напуснал поста си в държавната спортна федерация, преди да напусне провинция Дейр ез-Зор преди две години.