Добрич остана с един кандидат-кмет по-малко
Добрич остана с един кандидат-кмет по-малко / SPA, архив

Регистрациите на кандидата за кмет на БСД Николай Петков Нейчев и на листата на Инициативен комитет ”Български съюз Добруджа – БСД” за общински съветници са заличени с решение на ОИК-Добрич, съобщиха оттам за Дарик. Причината е, че не са събрани достатъчно подписи на избиратели, необходими за регистрациите.

Извършена е проверка в ТЗ”ГРАО” на изискуемия според избирателния кодекс минимум на събрани подписи. С населението си от 106 хил. жители Добрич попада в текст от закона, според който за регистрация на независим кандидат-кмет, подкрепен от инициативен комитет, се изискват 2000 подписа. Нейчев е представил малко над 1000. За 1 общински съветник нормата е 1000 подписа, а четиримата членове на листата, вкл.Нейчев, са представили по 500.

Така Добрич остава с 12 кандидат-кметове.

Решенията на ОИК-Добрич подлежат на обжалване пред ЦИК в 3-дневен срок от датата на публикуването /24.09.2015/  на основание чл. 88, ал.1 от ИК .

Комисията назначи членовете на 129 Секционни избирателни комисии в Добрич. 126 са стационарни, подготвени са и три мобилни, които при необходимост ще бъдат разкрити в МБАЛ-Добрич, старческия дом и в ареста. ГЕРБ има 43 председателски места, БСП – 22, ДПС – 21, РБ – 13, ПФ – 10, ББЦ – 8, Атака – 6 и АБВ – 6 места.