Бежанците - най-сериозното изпитание за властта на Меркел
Бежанците - най-сериозното изпитание за властта на Меркел / снимка: Guliver/Getty Images

Германската канцлерка Ангела Меркел предизвиква объркване в собствения си политически лагер и съдейства за засилване на напрежението сред европейските лидери с решението за приемане на хиляди бежанци, пише сп. "Шпигел", цитирано от ТАСС.

Меркел се намира в най-тежкото положение, откакто дойде на власт преди десет години.

След като реши да допусне бежанци в Германия от територията на Унгария, тя се превърна в символ на надеждата за лагерите в Близкия изток, тя стана символ на нова Германия, която е готова да окаже помощ. Сега обаче става ясно, че по този начин канцерката е породила неувереност в своите сънародници и е предизвикала объркване сред тях, отбелязва германското издание.

Много европейски лидери смятат тази култура на дружелюбност от страна на Меркел за нов израз на стремеж към хегемония - първо, налагане на бюджетни икономии, а сега - приемане на бежанци, посочва списанието.

"Шпигел" все пак изтъква, че потокът от бежанци през Средиземно море е започнал доста преди Меркел да вземе своето решение, а и след като Германия е отворила границите си, страните от Югоизточна Европа са сметнали, че имат право да изпратят хората по-далеч на север, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА