Путин и Обама: кратка история на неловките срещи
Путин и Обама: кратка история на неловките срещи / снимки: Guliver/Getty Images

Президентите Барак Обама и Владимир Путин ще се срещнат в понеделник, 28 септември, по време на Общото събрание на ООН. Това ще бъде една от редките лични срещи на двамата най-влиятелни политически лидери в света.

Въпреки че двамата сравнително често се чуват по телефона, в последно време не са имали лична среща. Много от предишните им лични срещи бяха удивително кратки, а понякога и доста неловки. Ето един кратък обзор на техните лични контакти.

2009 г.: двучасова среща в Москва

През 2009 г. Барак Обама току що беше избран за президент на САЩ, а Путин, който по това време беше изкарал вече два мандата в Кремъл, заемаше поста министър-председател на Русия.

Макар че официално Путин в този момент не беше най-важният политик в страната, Обама беше изключително заинтересован от среща именно с него. Той пристигна в резиденцията на Путин край Москва да разговаря с него. Тяхната среща продължи два часа вместо планираните час и половина. Фотографите снимаха двамата лидери, когато пиеха чай със сладки в градината на Путин.

„Видях суров, умен, проницателен, много прагматичен и без сантименти човек”, каза Обама след тази среща. „И по въпросите, по които имаме съществени различия, такива като Грузия, в скоро време не очаквам съвместни решения”, добави той.

2012 г.: още една двучасова среща в Мексико

По всичко личеше, че Обама доста лесно намери общ език с Дмитрий Медведев, наследника на Путин в президентското кресло: Медведев и Обама даже заедно ядоха бургери в Арлингът.

Но през 2012 г. президент отново стана Путин.

Като държавни глави Обама и Путин за първи път разговаряха по време на икономическата среща на Г-20 в Сан Хосе дел Кабо в Мексико. Срещата им продължи два часа и почти една трета от времето бе посветено на конфликта в Сирия, който беше започнал година по-рано. Чиновници от администрацията на САЩ нарекоха тази среща плодотворна, но много скоро положението се промени.

Путин и Обама кратка история на неловките срещи
netinfo

2013 г.: неловка фотография, отмяна на срещата и 20-30 минутна частна беседа

През 2013 г. Путин и Обама се срещнаха по време на форума на Г-8 в Северна Ирландия. По време на тази среща бяха направени най-печално известните фотографии на тази двойка лидери: на едната от тях, очевидно, двамата не можеха да скрият своето разочарование един от друг.

И това разочарование беше напълно реално: Обама и останалите членове на Г-8 искаха да свалят Башар Асад от поста президент на Сирия, за да сложат край на войната, но Путин подкрепи Асад, като по този начин им попречи да осъществят своя план. Както съобщи тогава агенция Ройтерс, срещата между двамата държавни глави беше „напрегната”.

Скоро след това Обама обяви, че срещата с Путин, която трябваше да се проведе в Москва в навечерието на форума на Г-20 в Санкт Петербург, е отменена. Мнозина сметнаха, че това е свързано с решението на Русия да предостави убежище на служителя на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

В крайна сметка Обама и Путин все пак се срещнаха в Санкт Петербург. Според различните информации те са разговаряли около 20-30 минути в ъгъла на залата, докато всички присъстващи са чакали края на разговора им. И отново главната тема на тяхната беседа е била Сирия.

2014 г.: 15-минутен разговор по време на тържествата в чест на съюзническия десант в Нормандия

След доста неловката сцена двамата да бъдат показани заедно на един голям екран Обама и Путин разговаряха по време на официалния обяд. Лидерите се усамотиха за малко и говориха около 15 минути за Украйна.

„Техният разговор е положителен знак, но още много неща предстоят да бъдат направени”, каза представител на администрацията в интервю за Си Ен Ен.

Путин и Обама кратка история на неловките срещи
netinfo

2014 г.: размяна на реплики в Пекин

По време на срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество през миналата година Обама и Путин отново на няколко пъти се отделяха от останалите, за да говорят на четири очи. „По време на трите разговора, които общо продължиха около 15-20 минути, президентът Обама имаше възможност да поговори с президента Путин. Те обсъдиха положението в Сирия, Украйна и Иран”, каза говорителят на Белия дом Бернадет Михън.

Както съобщи Мат Спиталник от Ройтерс, репортерите са успели да чуят част от разговора между двамата лидери по време на откриването на срещата в конгресния център в предградието на Пекин.

„Много красиво, нали?”, казал Путин на английски език, имайки предвид залата, в която са се намирали. „Да”, отговорил Обама.

Източник: БГНЕС