Историята на тайнствения бивш военен фотограф Цезар
Историята на тайнствения бивш военен фотограф Цезар / БГНЕС

Тайнственият "Цезар", чиито показания са в основата на внесена във Франция жалба срещу режима на Башар Асад за престъпления срещу човечеството, е бивш фотограф от документалния отдел на сирийската военна полиция, който е избягал от Сирия преди две години, предаде Франс прес.

Франция започна наказателно разследване за престъпления срещу човечеството, извършени от режима на Башар Асад

Фотографът бил ужасен от хилядите снимки на изтезавани хора, които е направил между 2011 и 2013 г. в затвори и центрове за мъчения на режима. Той се свързал със сирийската опозиция, която поискала от него да събере възможно най-много такива снимки и организирала извеждането му от Сирия, след като пуснала лъжлива информация, че той е починал.

Днес той живее във Франция със свои роднини, инкогнито и под засилена полицейска охрана.

"В продължение на две години Цезар е работил в отдела по документация на военната полиция. Режимът го е превърнал във фотографа на едно от най-тежките престъпления срещу човечеството", заяви на пресконференция през март Хасан Шалаби, член на организацията, която е организирала бягството на фотографа.

"Установихме контакт на съвсем ранен етап с Цезар, който работеше в Дамаск. Впоследствие той искаше да избяга заради ужасите, но ние го убедихме да остане на работа", за да продължи да предоставя снимките, уточни Имадедин Рашид, който също е участвал в извеждането на Цезар от Сирия.

"Докладът "Цезар" - хиляди непоносими за гледане снимки, чиято автентичност е удостоверена от мнозина експерти и показват труповете на изтезавани и умрели от глад хора в затворите на режима - е свидетелство за системната жестокост на режима на Башар Асад", заяви френският външен министър вчера в Ню Йорк, където участва в сесията на Общото събрание на ООН.

След сигнал от френското външното министерство националното правосъдие започна на 15 септември предварително разследване срещу неизвестен извършител за престъпления срещу човечеството. То се води от Централната служба за борба с престъпленията срещу човечеството, геноцидите и военните престъпления.

Снимките на Цезар може да послужат и за основа на подготовката на обвинителен акт срещу сирийския президент Башар Асад пред международен съд. През юли 2014 г. фотографът е дал показания пред Конгреса на САЩ и е представил някои от снимките си.

Историята му е разказана от френската журналистка Гаранс Льо Кен в книгата "Операция Цезар - В сърцето на сирийската машина на смъртта", която излиза във Франция на 7 октомври.

Източник: БТА