Как реагира светът на руските въздушни удари в Сирия
Как реагира светът на руските въздушни удари в Сирия / БГНЕС, архив

Руски бойни самолети започнаха да нанасят удари по позиции на групировката "Ислямска държава" в Сирия. Ударите са били нанесени по военна техника, свързочни възли, транспортни средства и складове за оръжия, боеприпаси и гориво.

Руската операция срещу „Ислямска държава" идва в отговор на молба на президента на Сирия Башар Асад, който е поискал военна помощ "в рамките на инициативата на президента Путин за борба с тероризма".

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако терористите постигнат успех в Сирия, те след това ще отидат и в Русия. Той обаче даде да се разбере, че няма да позволи това да се случи.

Путин: За да се справим с терористите, трябва да действаме изпреварващо

Русия ще оказва поддръжка на сирийската армия от въздуха и няма да предприема действия на земята, уточни Путин. Той подчерта, че ангажиментът на Русия в Сирия е временен и страната му е уведомила всички държави какво ще предприеме в Сирия.

Франция: Руските удари не са срещу „Ислямска държава", а срещу сирийската опозиция

Руските въздушни удари в Сирия изглежда имат да цел да подкрепят президента Башар Асад, ако са насочени срещу опозиционни групи, а не срещу "Ислямска държава", каза френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

"Ако е Хомс, както изглежда, те не са насочени срещу "Ислямска държава", а вероятно срещу опозиционни групи, което потвърждава, че те са повече в подкрепа на режима на Асад, отколкото за борба с ИД", каза пожелалият анонимност източник.

При днешните руски въздушни удари в Сирия са убити най-малко 36 цивилни и са ударени райони, където няма присъствие на ИД и на свързани с Ал Кайда екстремисти, заяви лидерът на подкрепяната от Запада опозиционна Сирийска национална коалиция Халед Ходжа.

"Всички убити в днешните руски въздушни удари над северен Хомс бяха цивилни", написа Ходжа в Туитър. Той уточни, че цивилните са били убити в пет различни района.
"Ударените днес от Русия райони в Хомс бяха районите, които се бориха срещу ИД и я прогониха преди година", добави той.

Руските въздушни удари в Сирия не променят задачите на водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава"

Руските въздушни удари в Сирия не променят по никакъв начин задачите на водената от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава", заяви Държавният департамент на САЩ.

"Ние бяхме ясни и държавният секретар Джон Кери беше ясен: този руски ход няма да промени по никакъв начин мисиите на САЩ и коалицията срещу "Ислямска държава", и конкретно военновъздушните мисии", заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от АФП.

Държавният секретар Джон Кери е заявил в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, че въздушните удари на Русия в Сирия са контрапродуктивни, предаде АФП, като цитира висш американски служител.

Посланието на Кери бе, че въздушните удари на Русия пречат на усилията да се избегне военен инцидент между самолети от армиите на различни страни и че са контрапродуктивни, добавя АФП, като цитира изявлението на американския служител пред журналисти в кулоарите на Общото събрание на ООН.

НАТО: Руската подкрепа за Башар Асад не е конструктивна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да не влиза в противоречие с действията в Сирия на коалицията под командването на САЩ, съобщи прес службата на НАТО.

Той призова Русия да играе конструктивна роля и да сътрудничи в борбата срещу групировката „Ислямска държава”. „Йенс Столтенберг приветства контактите на Русия и САЩ по въпроса, но окачестви като неконструктивни действията на Русия в подкрепа на Асад (сирийския президент), заявиха още от пресслужбата. Той смятал, че „Асад е част от проблема”.

По-рано днес в щаб квартирата на НАТО съобщиха, че алианса води наблюдение за действията на Русия в Сирия.

Мюсюлманската общност в Русия подкрепи ударите в Сирия

Един от главните представители на мюсюлманската общност в Русия също подкрепи руското военно участие в Сирия.

"Изцяло подкрепяме използването на руските въоръжени сили в борбата срещу световния тероризъм", заяви за РИА Новости главният мюфтия на Русия Талгат Таджудин.

Чаплин съобщи, че утре Междурелигиозният съвет на Русия, който включва представители на православието, исляма, юдаизма и будизма, ще публикува изявление в подкрепа на решението на руските власти за бойни операции в Сирия.

Турският премиер призова света да направи повече за защитата на цивилните сирийци

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че трябва да се направи повече за защитата на сирийските цивилни и призова международната общност да установи зони на сигурност в Сирия, за да помогне по този начин на сирийските бежанци, предадоха АФП и АП.

Премиерът припомни в реч пред Общото събрание на ООН, че Турция е направила много повече, отколкото й се полага, за да разреши сирийската бежанска криза и е подслонила 2 милиона сирийски бежанци. Никоя друга страна по света не е приела толкова бежанци, каза премиерът.

Той обеща, че вратите на Турция ще останат отворени, както и сърцата на турците ще останат отворени за несекващия поток от бежанци, опитващи се да се спасят от хаоса и гражданската война в Сирия.

Давутоглу призова лидерите да действат бързо, за да осигурят на сирийците безопасност в тяхната родина и безопасна зона, в която да няма бомбардировки от силите на режима. Той визира така идеята за установяване на зони свободни от полети над Сирия.

Давутоглу призова също за отстраняването на сирийския президент и каза, че всеки, който мисли за решение на сирийската криза, трябва да помисли за Сирия без Башар Асад, когото той нарече „ужасен тиранин, убиващ поголовно хората с варели бомби и с химически оръжия”.

Чехия: Руските удари ще спомогнат за стабилизиране на обстановката в Сирия

Операцията на руските въоръжени сили срещу терористичната групировка „Ислямска държава” в Сирия ще спомогне за стабилизирането на обстановката в тази страна.

„Всеки разумен човек би приветствал всичко, което може да доведе да разведряване на положението там”, заяви чешкият министър на отбраната Мартин Стропницки. „Дори ограничено отслабване на въоръженото противопоставяне в Сирия може да повлияе върху намаляването на броя на бежанците”, отбеляза той.

Руската православна църква: Русия води свещена война в Сирия

Руското военно участие в Сирия се вписва в рамките на свещена война срещу тероризма, заяви Руската православна църква, предаде Франс прес. "Борбата срещу тероризма е свещена война и днес нашата страна е може би най-активно борещата се срещу него", заяви говорителят на Руската православна църква Всеволод Чаплин, цитиран от Интерфакс.

"Това решение отговаря на международното право, на нагласите на нашия народ и на специалната роля, която страната ни винаги е играла в Близкия изток", добави той.

Руският патриарх Кирил изрази надежда, че участието на Русия в решаването на сирийския конфликт ще донесе дългоочаквания мир в региона, предаде ТАСС. "Православните с болка в сърцето наблюдават многочислените случаи на насилие към християните в региона, отвличането и безмилостното убийство на епископи и монаси, варварското разрушаване на древни храмове. Не по-малко страдат и мюсюлманите по тези места, които са свещени за представителите на всички авраамови (монотеистични - бел.прев.) религии", заяви патриарх Кирил.

"Руската федерация взе отговорно решение да използва въоръжени сили в защита на сирийския народ от бедите, предизвикани от произвола на терористите. Ние свързваме с това решение приближаването до мира и справедливостта на тази древна земя", заяви руският патриарх.

Източник: БТА, БГНЕС