БСП-Търговище представи своя кандидат за кмет на общината
БСП-Търговище представи своя кандидат за кмет на общината / Борислав Курдов

В Търговище областното ръководство на Българската социалистическа партия представи своя кандидат за кмет на общината Диан Цонев както и кандидатите за общински съветници.
От 33-мата кандидати за общински съветници, включени в листата, 29 са с висше образование или в момента са студенти и завърват, а останалите са със средно и средно специално образование. Сред кандидатите има трима лекари, петима инженери, четирима юристи, четирима филолози, осем финансиста, хора на изкуството и бизнеса. Най-възрастен сред кандидатите е журналистът Ленин Иванов, който е на 79 години, а най-млада е студентката 20-годишната Христина Александрова.
Водач на листата е досегашният кмет на общината Красимир Мирев. След него са подредени имената на Румен Такоров, Татяна Коджаманова, Светослав Загоров, Никола Станчев, д-р Светослав Стефанов, Василена Михайлова и други.
„Това е нашата млада гвардия. Мисля, че за първи път успяхме да представим такава листа, съчетана с опита на досегашни наши съветници, досегашни наши съпартийци и симпатизанти", каза д-р Мирев. Основният критерий, по който са били подбирани кандидатите, е бил да бъдат патриоти, да дадт от себе си за град Търговище, за хората, за децата. „Политиката която ще следваме ще има за основен акцент младите хора. Ще продължим подобряването на инфраструктурата. А не с второстепенно значение ще бъдат икономиката, образованието, спортът, чистотата и околната среда. Групата ни ще работи прозрачно и ще се отчитаме за свършеното пред обществото всеки месец, преди или след всяка сесия на Общинския съвет", каза още г-н Мирев.
Кандидатът за кмет на Търговище Диан Цонов е „един добре организиран работохолик" - така той бе представен пред присъстващите. От своя страна, Цонев каза за себе си „малко говоря - много работя. И това което кажа го изпълнявам". Неговите приоритети през евентуалния му първи мандат ще бъдат основно три. Първият е рехабилитация на цялата улична пътна мрежа. Вторият е задържане на младите хора в град Търговище. И третият е: социална политика. Приоритетите отговарят и на въпросите, които са били задавани на кандидата за кмет по време на неговите срещи.
Според Цонев, има два източника на финансиране - собствени средства на общината и Оперативна програма „Региони в растеж". Но по-важно е сроковете на изпълнителите да бъдат спазвани, за да не се получава забавяне, както с довършването на водния цикъл. От тези спазени срокове зависи удобството на жителите на града и общината трябва да прилага всички достъпни й средства за натиск над изпълнителите на проектите.
На наш въпрос, относно срока на приключване на т.нар. „воден проект", Диан Цонев отговори, че фирмата-изпълнител е обещала до края на годината да бъдат приключени дейностите. „За съжаление обаче тази фирма не винаги си отсоява обещанията", каза още г-н Цонев.