16 души са загинали от бурята, ударила френската Ривиера. Някои от жертвите не са успели навреме да излязат от колите си, а други да напуснат дом за възрастни хора. Нанесени са големи материални щети, около 35 000 домакинства са останали без ток, от тях 14 000 - в Кан.

Стихията стана причина за рязко покачване на водите на реките на Лазурния бряг и превърна улиците на прочути градове като Кан и Ница в пълноводни реки. Вода заля дори прочутия крайбрежен булевард в Кан и предизвика свлачища.

Пет души загинаха в община Манделийо-ла-Напул, западно от Кан. Те са пътували с кола и са се опитали да я откарат до безопасно място, след като на пътя нахлула вода, но не успели да се спасят навреме.

Трима души, пътуващи с кола са се озовали, в малък тунели близо до Кан и са се удавили от придошлите води там. Трима души се удавиха в старчески дом близо до Антиб, а четвърти човек се удавил на паркинг в Кан, превърнал се заради дъжда в езеро.

Наводненията са отнесли коли в морето. На много места районите, които са засегнати, са труднодостъпни. Десетина влакове бяха блокирани по гарите в югоизточната част на Франция със стотици пътници в тях. Второстепенната пътна мрежа е непроходима. Част от магистралата А8 е под вода. Къмпинги са били наводнени и хората са се покатерили на караваните си в очакване на хеликоптери, за да ги спасят оттам. В район, силно посещаван от туристите, над 500 души, сред които много британци и датчани, се оказаха блокирани в терминалите на летището в Ница.

Френският президент Франсоа Оланд посети градчето Бьо, едно от тежко пострадалите вчера от проливните дъждове и наводнения. Жителите на Южна Франция трябва да са готови, че лошото време ще продължи, тъй като се очаква още валежи, предупреди Оланд.

В сряда на заседанието на правителството ще бъде официално констатирано, че департаментът Алп Маритим е засегнат от природна катастрофа. На жителите на пострадалите райони три месеца ще се изплаща помощ, местните власти ще получат пари и от фонда за подпомагане при стихийни бедствия, съобщи ТАСС.

Източник: БТА