Шефът на военното разузнаване подава оставка
Шефът на военното разузнаване подава оставка / снимки: БГНЕС, архив

Директорът на служба "Военна информация" Йордан Бакалов е подал оставка, съобщава "24 часа".

В петък вечерта, след завръщането си от Мюнхен, Бакалов е информирал за решението си министъра на отбраната Николай Ненчев. В Германия Бакалов е бил на среща с колегите си от НАТО.

Мотивът за оттеглянето от поста е гласуваният в четвъртък закон за военното разузнаване. В него са заложени две пречки пред оставането на Бакалов на поста. Първата е изискването да има над 10 години стаж в системата за национална сигурност.

Втората възникна допълнително, след като в пленарната зала бе прието предложението на депутата от БСП Таско Ерменков - шеф на военното разузнаване да бъде само висш офицер. Предишният вариант на закона допускаше назначаването и на цивилен.

Пак в петък Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок, обяви, че ще предложи на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона за военното разузнаване. Идеята му е след това да се прегласува проблемният текст.

Бакалов бе назначен за директор на служба "Военна информация" на 19 май т.г. Оценките от щабквартирата на НАТО за работата на българските военни разузнавачи пък били много високи. Особено ценна била информацията от нашата агентура в арабските страни.

Ако законът не бъде прегласуван, управляващите трябва спешно да търсят висш военен за директор на спецслужбата. Първоначалните опасения на депутата Атанас Атанасов, че се търси работа за генерал със съветска военна академия, не се оправдаха. Последният съветски възпитаник бил излязъл в пенсия миналата година.

Според хора от МО най-вероятно мястото на Бакалов ще заеме ген. Детелин Мажгуров, бивш зам.-шеф на служба "Военна информация". В момента той е аташе по отбраната в Москва и мандатът му изтича до дни.

Спряга се и името на Драгомир Петков, бивш служител на спецслужбата. В момента той е шеф на "Военно издателство", но шансовете му били минимални, защото нямал управленски опит.