Застраховката „Гражданска отговорност” ще поскъпне с не повече от 7%
Застраховката „Гражданска отговорност” ще поскъпне с не повече от 7% / снимка: БГНЕС, архив

Не е реалистично да се очаква драстичен скок в цената на застраховката „Гражданска отговорност”. Тя ще поскъпне с не повече от 7%. Това прогнозира пред „Фокус” Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Той уточни, че с промените в Кодекса за застраховането се повишават възможностите за изплащане на обезщетение при катастрофи, което е добра стъпка, но забраната да се сключва „Гражданска отговорност” онлайн е много притеснителна. Според Тодоров е важно да бъде приета и бонусна система за изрядните шофьори.

Застрахователите ще покриват много повече щети на пътя

„Тези шофьори, които нямат нарушения, те получават отстъпка от застраховката. Тези шофьори, които имат много актове, много пътни произшествия, много нарушения, при тях застраховката става много по-скъпа  в порядъка на 2-3 пъти”, коментира Тодоров и допълни, че тази система работи от повече от 50 години в другите държави.

„При нас има технически проблеми, което пак е много странно, защото България е държавата с най-бързия интернет, а в същото време няма комуникация между институциите”, каза Тодоров. Според него, когато се въведе бонусната система, това ще има пряко отражение върху пътната безопасност.

Владимир Тодоров посочи още, че проблемите в съдебната система влияят пряко на правата на хората при застраховане и пострадалите при катастрофи. Той бе категоричен, че основният проблем при мудността на съда е забавянето на техническите и автомобилните експертизи.