Откриха кихаща маймуна и ходеща риба в Хималаите
Откриха кихаща маймуна и ходеща риба в Хималаите / ThinkStock/Getty Images

Кихаща маймуна и ходеща риба са сред 200-та нови вида, открити в Източните Хималаи за пет години и описани в доклад на Световния фонд за дивата природа, съобщи в. "Мирър".

Маймуната киха, защото носът й е толкова чип, че когато вали, в него влиза вода. Това я издава в дъждовните дни и тя лесно може да бъде забелязана. За да намали дискомфорта, чипоносата маймуна обикновено чака да спре дъждът с глава свита между коленете.

Уловиха ужасяваща риба близо до АЕЦ "Фукушима" (СНИМКИ)

Сред видовете, открити в Непал, Бутан, Северна Мианма, Южен Тибет и Североизточна Индия за пет години са 133 растения, 26 риби, 10 земноводни, едно влечуго, една птица и един бозайник. Една от жабите е с невероятни сини очи. Има и пепелянка с глава като копие и шарки в жълто, червено и оранжево, която прилича на бижу.

Ходещата риба е яркосиня и се среща в Западен Бенгал. Тя може да диша въздух и да оцелее на сушата до четири дни, като може да измине извивайки се 400 м между два водни басейна.

Уловиха риба с човешки зъби и прякор „Лешникотрошачката" (ВИДЕО)

Докладът предупреждава и за опасностите, пред които са изправени новооткритите видове. Само четвърт от хабитатите в района са девствени. Стотици растения и животни в Източните Хималаи са застрашени. Най-сериозната заплаха за видовете в района е промяната в климата. Увеличаващото се население, обезлесяването, бракониерството, минното дело, използването на терените за паша, търговията с диви животни, замърсяването и строежа на язовири също оказват натиск върху природата в Източните Хималаи.

"Тези открития показват, че имаме още много да учим за видовете, с които споделяме нашия свят. Те ни напомнят, че ако не вземем мерки за защита на тези крехки екосистеми сега, могат завинаги да бъдат изгубени несметни богатства", твърди Хедър Сол, главен съветник в Световния фонд за дивата природа за Великобритания.

Източник: БТА