Международен фестивал на късометражното кино ще гостува във В. Търново
Международен фестивал на късометражното кино ще гостува във В. Търново / плакат: организатори

Ежегодният Международен фестивал за късометражно кино, дигитални изкуства и нови медии „В Двореца” ще гостува във Велико Търново. Организаторите обещават на публиката много изненади и невероятни селекции от филми в тазгодишното тринадесето издание. В момента филмовият маратон тече във Варна до 10 октомври, а в старата столица ще се проведе от 19 до 25 октомври.

Всеки любител на късометражното изкуство ще може да види изключителна селекция от специално курирани филми от екипа на Международния фестивал, разделена в четири различни жанра: игрален, документален, анимационен и експериментален.
Към момента над 20 доброволци от Испания, Португалия, Италия и Латвия са се включили в организацията на събитието тази година. В рамките на Международния фестивал част от доброволците ще направят уникални флашмоб демонстрации, които промотират заложените идеи и теми в късометражните филми. Те ще модерират и обучителни ателиета с младежи.

По време на работните срещи младежите ще имат възможност да гледат селектирани късометражни филми от миналогодишните издания на фестивала с разнообразна социална тематика, засягаща европейско гражданство, безработица и бедност сред младите хора, емиграция и малцинства, социално включване, глобални климатични промени и опазване на околната среда, като организаторите са предвидили дискусионни блокове, ролеви игри и дебати за всички участници.

На същата програма късометражни филми и работилници от 19 до 25 октомври могат да се насладят всички жители и гости на старата столица Велико Търново. Организаторите на събитието са поставили високи цели и обещават богата палитра от емоции и настроение – всеки, който мечтае и иска да влезе в умовете на терористи, да бъде свидетел на невероятни любовни истории и, защо не, да се върне назад във времето и отново да стане дете, е добре дошъл да тества своя вътрешен свят през призмата на чуждия опит.

Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца” представя произведения на съвременното дигитално и класическото аудио-визуално изкуство – продукти на късометражното кино, дигиталното изкуство и новите медии, произведени от хора с различни култури и националности. Международният фестивал е посветен на късометражни филми, нови медии и дигитални изкуства под 27 минути в дължина. Основната цел на фестивала е да представи съвременното филмово изкуство от България, Европа и целия свят. Основан през 2003 г., фестивалът прерасна от конкурентен форум за студентски филми в най-големия и най-престижния фестивал за късометражно кино в България и региона.