Кръвният център все още чака за ремонт, поканиха кандидат-кметове да дарят кръв
Кръвният център все още чака за ремонт, поканиха кандидат-кметове да дарят кръв / снимка: Дарик Варна, архив

Ръководството на Районния център за трансфузионна хематология, популярен като Кръвния център, предприе нова стъпка за осигуряване на средства за спешен ремонт на сградата, в която се помещава. От Кръвния център поканиха всички кандидати за кмет на Варна да се запознаят на място с условията там и да дарят кръв.

Трима от кандидатите вече са откликнали на поканата. С проблемите на центъра на място вече се е запознал Костадин Костадинов. Днес това се очаква да направи Данаил Папазов, а в петък и Кирил Йорданов, разкри пред Дарик директорът д-р Жанина Йорданова.

Кръвният център във Варна пред затваряне заради спешна нужда от ремонт

Проверка на инспектори на РЗИ-Варна още през януари миналата година установи, че центърът не може да продължава да изпълнява дейността си заради лошо санитарно-техническо състояние. Проблем за помещенията създават влагата и течът, идващи от покрива и фасадата. Ако до края на годината не бъде направен цялостен ремонт на сградата, Кръвният център е изправен пред угрозата да бъде затворен от санитарните власти.

„Основният проблем е, че сградата е общинска собственост, а ние сме под разпореждането на Министерство на здравеопазването", припомни ситуацията шефът на здравното заведение.

Сградата в двора на болница „Света Анна" Кръвният център ползва от 2001 г. От тогава цялостен ремонт на базата не е правен, а само козметични ремонти. Изчислено е, че за ремонта на сградата ще са необходими 309 000 лева. Средствата са за ремонт на покрива, външната част на сградата и всички вътрешни помещения. Очакванията са парите за ремонта да бъдат осигурени от Общината.

„Следващият кмет трябва да знае, че въпросът с Кръвния център ще му бъде сложен веднага на масата", категорична е д-р Жанина Йорданова.

От здравното заведение очакват и останалите претенденти за кметския пост да откликнат на поканата им да се запознаят на място с проблема и при желание да дарят кръв.