Противопожарни кули ще покрият 100% от горските територии на България
Противопожарни кули ще покрият 100% от горските територии на България / снимка: БГНЕС, архив

Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. дава възможност на държавата да доизгради противопожарни кули в цялата страна. Средствата от 20 млн. евро по мярка 8 "Инвестиции в развитието на горските площи и подобряване жизнеспособността на горите" от програмата са напълно достатъчни и ще позволят да бъдат изградени противопожарни кули за допълване на националната единна информационна система за превенция срещу пожарите, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Изграждат система за видеонаблюдение в горите до три години

Министърът разказа за намеренията на Министерството на земеделието и храните за изграждането на националната единна информационна система за превенция срещу пожарите при откриването наскоро на противопожарна кула, изградена на 1710 м надморска височина на територията на Държавно горско стопанство "Елешница" край родопското село Орцево, община Белица.

"Амбицията на Министерството на земеделието и храните е да покрием 100% от горските територии. В момента се работи по проектирането и доизграждането на националната единна информационна система за превенция срещу пожарите", каза министър Танева. Ресурсът ще е достатъчен, за да се покрие територията на страната, увери тя.

С изградените девет пожароизвестителни кули на територията на Югозападното държавно предприятие и наличните 80 други вече около 11% от горските площи в страната са покрити с такава система за превенция и ранно откриване на пожарите, допълни министърът.

Плод на човешката небрежност са 96% от горските пожари

Земеделският министър съобщи, че до момента са регистрирани над 300 пожара, при които са засегнати 19 000 декара горски територии. От тях 1560 декара са с огромна щета и с нужда от залесяване.

"Най-тъжното е, че само 4% от горските пожари възникват от природата, всичко останало е плод на човешката небрежност и в много малък процент умисъл, коментира Десислава Танева. Винаги трябва да използваме възможността да възпитаваме българина и младото поколение как да пазим и да се грижим за гората. Недопустимо е да има засегнати 19 000 декара и 96% от горските пожари да са плод на човешката небрежност", подчерта министър Танева.

"Въпреки това обаче отчитаме два пъти намаление на щетите от горски пожари спрямо предходни години, които са били със сходен климат като тазгодишния, отбеляза министърът. По-малкият брой щети се дължи именно на мерките, които Министерството на земеделието и храните предприе. Именно те доведоха до по-бързо осведомяване на горските стопанства за възникнали пожари, а от там на Пожарната безопасност и предприемане в по-бърз срок на необходимите мерки. Завършването на националната единна информационна система чрез изграждане на противопожарни кули на територията на цялата страна, следва да доведе до още по-добър показател от това и много по-малка щета за българската гора", посочи министър Десислава Танева.

Най-рисковите места вече разполагат с автоматизирани системи за превенция

С изграждането на тези девет кули на най-рисковите места в района вече разполагат с автоматизирани системи за превенция на огнени инциденти в горите, коментира директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

Те са изградени в най-пожароопасните райони с преобладаващи иглолистни видове. Наблюдателните кули на територията на Югозападното държавно предприятие са построени в районите на ДЛС "Дикчан" - с. Сатовча, и държавните горски стопанства в Благоевград, Елешница, Гоце Делчев, Гърмен, Места, Сандански, Катунци и Кресна.

Районите, в които са разположени съоръженията, са специално подбрани за постигане на по-висока ефективност и да се осигури покритие на възможно най-голяма територия.

Източник: БТА