Природата в Чернобил процъфтява (СНИМКИ)
Природата в Чернобил процъфтява (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Близо 30 години след ядрената авария в Чернобил районът е еволюирал от бедствена зона в природен резерват, обитаван от лосове, елени и вълци, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".

Забележителният обрат в района, обявен за постоянна необитаема зона за хора след инцидента през 1986 г., кара учените да смятат, че радиационното замърсяване не пречи на дивия свят да процъфтява. Специалистите освен това обръщат внимание на благоприятния ефект от човешкото отсъствие върху популациите на диви бозайници.

Черният туризъм е във възход, интересът към Чернобил расте

"Когато хората не са наоколо, природата процъфтява - дори на мястото на най-сериозната ядрена авария в света. Напълно е възможно броят на дивите животни в Чернобил сега да е по-голям, отколкото преди инцидента", казва Джим Смит от университета на Портсмут във Великобритания.

Природата в Чернобил процъфтява (СНИМКИ)
netinfo
След пожара и експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. облаци от радиоактивни частици изпълват въздуха. Хиляди хора напускат района и никога не се завръщат. Смит и колегите му се възползват от възможността да изследват какво се случва с дивата природа в обезлюдената зона.

СНИМКИ: Изоставеното село Тулговичи 26 години след аварията в Чернобил

Направени по-рано проучвания са показали сериозни радиационни ефекти в т.нар. Чернобилска зона на отчуждение с площ 4200 квадратни километра и понижен брой на популациите от диви животни.

Природата в Чернобил процъфтява (СНИМКИ)
netinfo
Нови данни обаче разкриват, че популациите на диви бозайници са се "съвзели бързо". Наблюдава се относително изобилие от различни видове елени, лосове и диви прасета, като броят им е приблизително същият като в четири незасегнати от радиация природни резервата в района. Вълците в и около Чернобил са седем пъти повече, отколкото в резерватите.

Град Чернобил вече е годен за живеене, смята експерт

"Фактът, че голям брой животни благоденстват на мястото на ядрена авария разкрива издръжливостта на дивата природа, когато е освободена от човешко присъствие", казва един от съавторите на проучването, Джим Бийзли от университета на Джорджия в САЩ.

Източник: БТА